Ga naar de inhoud
Langste vulkaanuitbarsting ooit

Vulkaanuitbarsting La Palma eindelijk voorbij, maar de economische gevolgen blijven nog lang duren

Beeld © ANP

Na drie maanden is het dan eindelijk zover: de vulkaanuitbarsting op La Palma is officieel voorbij. Nu er geen gerommel meer is te horen op het Spaanse eiland, wordt duidelijk wat de gevolgen zijn voor de bewoners.

Prachtige
Lees ook:
Prachtige foto van vulkaanlucht boven La Palma, maar wat zien we eigenlijk?

De autoriteiten op La Palma hebben het einde van de uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan uitgeroepen. Al tien dagen achterelkaar is er geen seismische activiteit meer gemeten. De kanalen waardoor de magma naar de oppervlakte kon stromen, zijn aan het stollen.

86 dagen

Sinds het begin van de uitbarsting op 19 september, is de vulkaan 86 dagen actief geweest. Het is daarmee de langste vulkaanuitbarsting op het eiland ooit. Wekenlang stroomde kokende lava uit de vulkaan naar beneden. Drieduizend hectare aan land werd verwoest. Het eiland zelf groeide ook door gestold lava, 48 hectare kwam er bij.

Maar nu is er dus eindelijk wat ademruimte voor de inwoners van het Canarische eiland. Net op tijd voor Kerst. Eilandbewoner Adam Gonzalez is dankbaar, vertelt hij aan persbureau Reuters: "Veel mensen zijn veel slechter af dan wij. We hebben ons huis tenminste nog."

Ineens stil

Gonzalez is een van de duizenden inwoners die sinds de uitbarsting van de vulkaan hun intrek hebben genomen in een caravan. Hij woont daar samen met zijn vrouw, twee kinderen en een handvol huisdieren. Voor Gonzalez is het een vreemde gewaarwording dat na drie maanden aan natuurgeweld, het ineens stil is op het eiland.

Dronebeelden tonen nieuwe lavastroom: La Palma houdt adem in

01:20
Bijzondere dronebeelden tonen hoe de lavastromen het eiland verwoestten.

Hij heeft veel geluk dat zijn huis er nog staat. Want ruim 3000 gebouwen zijn verwoest door de lavastromen. 7000 mensen kunnen niet terug naar hun huis, of wat daar nog van over is. Dat is zo'n 7 procent van de gehele bevolking van het eiland. De schade wordt geschat op 900 miljoen euro.

Eén dode

Hoewel de lavastromen zelf geen dodelijke slachtoffers maakten, overleed vorige maand toch een eilandbewoner aan de gevolgen van de vulkaanuitbarsting. Het dak van zijn huis hield de deken van as die erop lag, niet meer. De man was thuis toen het dak instortte.

Indrukwekkend
Lees ook:
Indrukwekkend beeld La Palma: vlak na de uitbarsting en nu

Vorige week gaven de autoriteiten inwoners toestemming om weer naar hun huis terug te keren. Het lijkt erop dat het grote schoonmaken kan beginnen. Spaanse soldaten helpen bewoners om de dikke lagen as op te ruimen. Tegelijkertijd waarschuwt de overheid bewoners die vlakbij de vulkaan wonen om goed op te passen.

Gevaar nog niet voorbij

Want hoewel de vulkaan officieel is uitgeraasd, blijven er zorgen bij experts. De noodsituatie is nog altijd van kracht, omdat het geharde lava nog steeds giftige zwaveldioxidedampen kan uitstoten. Ook zou de vulkaan in de nabije toekomst weer kunnen uitbarsten.

Verschillende vliegmaatschappijen hebben alle vluchten naar La Palma tot februari gecanceld. De meeste toeristeninkomsten zullen de komende maanden dus ook nog uitblijven. De uitbarsting is voorbij, maar de economische gevolgen zijn dat nog lang niet.

Mysterieus:
Lees ook:
Mysterieus: onbekenden redden door lava ingesloten honden op La Palma

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore