Ga naar de inhoud
Actief ondanks boete

Huisartsen schrijven ivermectine voor als coronakuur ondanks verbod

Een groep huisartsen schrijft nog altijd ivermectine voor als medicijn tegen corona. Beeld © RTL Nieuws

Een groep Nederlandse huisartsen schrijft via een website het omstreden medicijn ivermectine voor aan mensen die ziek zijn door corona. Deze praktijk gaat tegen medische richtlijnen in, artsen mogen het daarom niet doen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is ervan op de hoogte en heeft al een boete uitgedeeld, maar de website is nog altijd actief

Ivermectine gaat op diverse websites rond als kuur tegen corona, maar is omstreden omdat daar geen afdoende wetenschappelijk bewijs voor is. De meeste huisartsen schrijven het daarom ook niet voor. Wie het toch wil hebben, kan dat alsnog regelen via de website 'Zelfzorg Covid-19'. Op die website wordt beweerd dat onder andere zink en vitamine C en D weerbaar maken tegen corona. Krijgt het virus je desondanks te pakken? Dan kun je voor 30 euro een telefonisch consult met een huisarts krijgen.

Ongevraagd aangeboden

Onze onderzoeksredactie probeerde dit uit en kreeg een arts van het collectief aan de lijn. Ze vroeg in dat gesprek niet naar koorts of ademhalingsproblemen, maar bood na twee minuten wel ivermectine aan. Zonder dat we daar actief om vroegen, zoals in deze video te zien is:

Zo simpel krijg je een recept voor omstreden middel ivermectine

01:33

Naar eigen zeggen houdt Zelfzorg Covid-19 dagelijks twintig tot vijftig van dit soort telefonische coronaconsulten. Sinds de start in oktober 2020 zijn dat er circa 2800. 10 tot 20 procent van de patiënten zou alleen supplementen geadviseerd krijgen, 80 procent wordt een combinatie van ivermectine, antibioticum doxycycline en aspirine voorgeschreven. In sommige gevallen komt daar nog reumamedicijn hydroxychloroquine bovenop.

Schurft en parasieten

Ivermectine is een medicijn dat helpt tegen schurft en andere parasieten, niet tegen virussen. "Het is geen bewezen effectieve behandeling voor Covid, ook al gaat dat rond op internet", zegt internist-infectioloog Mark de Boer van het Leids Universitair Medisch Centrum. "Er zijn voldoende aanwijzingen dat dit niet werkzaam is. Het middel heeft bovendien bijwerkingen, die bij hoge doseringen ernstig kunnen zijn. Bewustzijnsdaling bijvoorbeeld." 

De medici achter Zelfzorg Covid-19 spreken van 'milde bijwerkingen'. Lang niet alle apotheken werken mee aan de verstrekking van ivermectine, maar ook daar heeft Zelfzorg Covid-19 een oplossing voor: zij kennen er een aantal die het medicijn wel verkopen. Een apotheker in het midden van het land gaf onze verslaggever voor 163 euro aan ivermectine mee vanwege 'goede resultaten in andere landen'.

Arts
Lees ook:
Arts die hydroxychloroquine voorschrijft kan boete krijgen

Artsen en apothekers werken volgens wetenschappelijke richtlijnen waarin staat welke behandeling voor welke ziekte gebruikt dient te worden. Ivermectine is niet als behandeling opgenomen in de richtlijn voor coronazorg. Medici mogen van zo'n richtlijn afwijken, maar alleen als ze dat goed onderbouwd doen.

Neutraal standpunt

Zelfzorg Covid-19 vindt dat het op een legale manier van de richtlijnen afwijkt. Volgens experts is daar geen sprake van als ze ivermectine voorschrijven na een kort telefoontje met een patiënt die ze nooit in het echt gezien hebben.

De artsen van Zelfzorg Covid-19 hebben geprobeerd via de rechter de NHG te dwingen een neutraal standpunt over ivermectine in te nemen, maar de rechtbank oordeelt dat de huisartsenvereniging zorgvuldig is geweest bij het opstellen van het negatieve advies.

Jezelf
Lees ook:
Jezelf besmetten met corona? De inspectie waarschuwt

Toezichthouder IGJ noemt het voorschrijven van ivermectine aan coronapatiënten 'beboetbaar'. In maart werden al boetes aangekondigd voor artsen die dit doen, maar er is er sindsdien slechts één uitgedeeld. Een tuchtzaak wordt voorbereid. De IGJ zegt geen toezicht te houden op websites of platforms, alleen op individuele artsen.

Concreet bewijs

De inspectie handelt vooral op basis van meldingen. "We moeten wel concreet bewijs hebben voor we iemand beboeten. De IGJ kan niet handelen op basis van vermoedens."

Zelfzorg Covid-19 vecht de boete aan en zegt niet van plan te zijn te stoppen met het verstrekken van ivermectine en hydroxychloquine.

Wereldwijd
Lees ook:
Wereldwijd onderzoek naar geneesmiddel tegen corona, artsen zijn hoopvol