Een rechtbank in Qatar heeft een voormalig medewerker van het WK 2022 in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel. Abdullah Ibhais werd opgepakt nadat hij het had opgenomen voor de gastarbeiders in Qatar, die voor het bouwen van de stadions soms maanden niet betaald kregen. Correspondent Olaf Koens was bij de uitspraak: "Dit is absurd."
Abdullah Ibhais werkte in het organisatiecomité van het toernooi en was verantwoordelijk voor de social media en pr. Toen in de zomer van 2019 duizenden gastarbeiders een staking hielden, kreeg Ibhais de opdracht het verhaal onder het tapijt te schuiven. Maar de 37-jarige Jordaniër protesteerde en pleitte ervoor dat de gastarbeiders na maanden werk eerst recht hadden op hun loon.
Snel afgehamerd
Niet veel later werd hij opgepakt, vertelt Koens vanuit Qatar. "Een paar dagen later kreeg hij te horen dat hij zou hebben gefraudeerd bij de aanbesteding van een socialmediaopdracht. Daarvoor is hij nu veroordeeld, maar de meeste mensenrechtenorganisaties brengen het direct in verband met zijn protest."
In de rechtbank zag Koens hoe de zaak binnen de kortste keren werd afgehamerd. "Zo snel heb ik het nog nooit gezien. Deze man is met één zin veroordeeld. Er werd gewoon gezegd, drie jaar celstraf. Klaar. Dat is ongelofelijk. Ik kreeg het idee dat de rechter geen enkele moeite nam om zich te verdiepen in de details van deze zaak."
FIFA afwezig
Wat Koens ook opviel, was de grote afwezigheid van de FIFA. "Dit is een medewerker van het organisatiecomité. De FIFA heeft herhaaldelijk gezegd dat ze deze zaak zou volgen, maar blijkbaar dus niet in de rechtbank."
Ook kon Ibhais' advocaat geen gebruik maken van zijn spreekrecht en was hij zelf ook niet bij de zitting. Zijn vrouw zat wel in de rechtszaal, zag Koens. "Die zag ik in huilen uitbarsten, en ze werd uiteindelijk de zaal uitgezet. Verder was er niemand behalve twee andere journalisten. Er was ook geen enkele ambassademedewerker. Dat roept heel veel vragen op."
Hongerstaking
Ibhais' gezondheid holt intussen achteruit, omdat hij nu een maand in hongerstaking is. De Volkskrant schrijft dat hij enkel water met zout drinkt en inmiddels sterk vermagerd is. Ook zou hij met vijfentwintig medegevangenen op de vloer moeten slapen.
NRC sprak vorige maand met Ibhais, vanuit de cel vertelde hij dat hij zijn hongerstaking als zijn laatste redmiddel ziet.