Verstappen of Hamilton

Allard Kalff over titanenstrijd Abu Dhabi: 'Alles hangt af van de start'

11 december 2021 18:15 Aangepast: 12 december 2021 12:21
Na de kwalificatie ging het er nog vriendelijk aan toe tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton. Beeld © Getty Images

Dat Max Verstappen zó snel zou zijn in de kwalificatie, dat had ook race-expert Allard Kalff van RTL GP niet verwacht. "Hij heeft het geweldig gedaan en een foutloze ronde neergezet." Geeft dat hoop voor de allesbeslissende race van vandaaag?

Eén ding is duidelijk: de race wordt een waardige afsluiter van het spannendste raceseizoen in jaren. Max Verstappen en zijn grote concurrent Lewis Hamilton starten de race met precies evenveel punten in het klassement.

Verstappen mag daarbij vooraan starten, na zijn geweldige prestatie in de kwalificatie, en doet dat op de zachte band. Hamilton start op plek twee, op de hardere medium-band. 

Die snellere zachte band kan Max een voordeel geven, denkt Allard Kalff. "Met een zachte band tegenover de mediums van Hamilton heeft hij een goede kans om na de start op kop te blijven."

Start is cruciaal

Dat is cruciaal, denkt Kalff: "Alles hangt af van de start en de eerste bocht. Als Verstappen de leiding houdt, kan hij het tempo en de strategie bepalen. En dan wordt het een spannende race."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie wordt Formule 1-kampioen bij crash, gelijkspel of apocalyps?

Kalff: "Alles speelt dan mee: wie heeft de beste tactiek, wie gaat wanneer naar binnen voor een pitstop, wie heeft de beste teamgenoot?"

Op het scherpst van de snede

Vorig jaar wist Verstappen de race op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi te winnen nadat hij op pole position startte. En ook de vijf jaar daarvoor won telkens de coureur die op pole startte uiteindelijk de race. Kalff: "Voorlopig is het heel simpel: Max start vanaf pole, dus hij staat er goed voor. En dan heeft hij het verder in eigen hand."

Miniatuurvoorbeeld
Volg het liveblog:

Fans Max Verstappen in Abu Dhabi uitzinnig: 'We worden kampioen'

Of het ontwerp van het circuit in Abu Dhabi daarbij voordelig is voor één van de twee rivalen, is lastig te zeggen, denkt Kalff: "Je zou kunnen zeggen dat Mercedes hier iets in het voordeel is. Maar dat is bij dit circuit niet zwart-wit, er is een enorm grijs gebied. Het heeft er ook mee te maken waar je rijdt, en wie er voor je zit."

"Dit is niet een baan waar je heel makkelijk in kan halen. Maar er was net op hetzelfde circuit wel een vermakelijke Formule 2-race, dus alles is mogelijk. Ik verwacht dat Hamilton en Verstappen dit op het scherpst van de snede gaan uitvechten. Het gaat om de wereldtitel, dus ze zullen allebei tot het gaatje gaan."

Nagelbijten

Tot het laatste moment zal het in Abu Dhabi dus nagelbijten zijn. En wie weet wordt Max Verstappen vanmiddag tot wereldkampioen gekroond: de eerste Nederlandse wereldkampioen ooit, en degene die Hamilton na vier kampioenschappen op rij van de troon stoot.

Hoe Verstappen het zo ver geschopt heeft in dit Formule 1-seizoen, zie je in deze video:

Hoe kan het dat het juist dit seizoen zo goed gaat? Is het de coureur, de auto, de strategie of is de concurrentie te zwak?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore