Vader kocht wapen

Drie doden bij schietpartij in Amerikaanse school, verdachte (15) opgepakt

01 december 2021 02:41 Aangepast: 01 december 2021 07:46
Helikopterbeelden van de school, waar veel politie aanwezig is

In de Amerikaanse staat Michigan zijn gisteravond (Nederlandse tijd) minstens drie scholieren doodgeschoten in een middelbare school. Bij de schietpartij in de plaats Oxford, niet ver van Detroit, raakten acht anderen gewond, onder wie een docent.

Een 15-jarige leerling is na de schietpartij gearresteerd. Er is een semi-automatisch wapen in beslag genomen, meldt de lokale politie.

Het wapen was volgens de politie vier dagen eerder door de vader van de schutter gekocht. Voor de schietpartij zou de schutter foto's van het pistool op sociale media hebben geplaatst.

De schietpartij vond plaats rond 1 uur plaatselijke tijd in de Oxford High School, zo'n 55 kilometer ten noorden van Detroit. 

Vijf minuten

"De verdachte heeft verschillende keren gevuurd", zegt een lokale politiecommissaris ter plaatse. "Het spijt ons dat er drie dodelijke slachtoffers zijn gevallen, waarschijnlijk studenten."

De verdachte werd snel gepakt. Het gaat om een 15-jarige jongen, die zich niet verzette tijdens zijn arrestatie. Hij wilde niets tegen de politie zeggen, zijn ouders hadden hem geadviseerd niet te spreken.

De jongen zou zo'n 15 tot 20 schoten hebben gelost met een semiautomatisch handvuurwapen. "De hele schietpartij duurde vijf minuten", zegt de agent.

De schietpartij zal ongetwijfeld de discussie over wapenbezit in de VS weer aanzwengelen. In 2019, het laatste jaar waarvan cijfers op jaarbasis bekend zijn, vielen volgens cijfers van de University of California 39.707 doden door vuurwapens.

In de meeste gevallen ging het om zelfmoorden.14.861 mensen werden in 2019 in de VS vermoord met vuurwapens, oftewel 37 procent van het totale aantal sterfgevallen door vuurwapens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongen (2) in Texas overleden na spelen met vuurwapen van oom

Slechts 0,2 procent van alle doden door vuurwapens valt in massale schietpartijen in het openbaar, berekende de University of California. 31 procent van alle huishoudens in de VS heeft een of meer vuurwapens.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore