Tombe als monument

Ultiem Frans eerbetoon: Joséphine Baker geëerd in Panthéon

30 november 2021 19:52 Aangepast: 30 november 2021 19:53
Beeld © Abaca Press

Als eerste zwarte vrouw wordt de Amerikaans-Franse artieste, verzetsstrijdster en activiste Joséphine Baker (1906-1975) voortaan geëerd in het Panthéon in Parijs, het Franse nationale mausoleum. In deze voormalige kerk zijn de belangrijkste en beroemdste helden van Frankrijk opgenomen.

Tijdens een plechtige ceremonie met president Macron werd vanmiddag een grafkist het Panthéon binnengedragen. De kist bevatte aarde van de plekken waar Baker heeft geleefd. Haar stoffelijk overschot blijft in Monaco, waar ze overleed en is begraven. De kist komt in een tombe als monument.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joséphine Baker geëerd: 'Iedereen zou moeten weten wie ze was', zegt Hans Klok

Baker werd in het Amerikaanse Saint Louis geboren. Als straatarm kind werkte ze als dienstmeisje en als tiener was ze lange tijd dakloos. In 1925 begon ze op te treden in Parijs. Haar 'bananenrokje' was spraakmakend. De zangeres, danseres en actrice groeide uit tot een van de bestbetaalde artiesten van Frankrijk.

Geheim agent

Baker verwierf in 1937 de Franse nationaliteit. In de Tweede Wereldoorlog was ze geheim agent, verzetsstrijder en onderofficier van de Franse luchtmacht. Ze heeft meerdere hoge Franse onderscheidingen gekregen. Baker zette zich in haar geboorteland in voor de rechten van zwarte Amerikanen, ook aan de zijde van de activist en dominee Martin Luther King (1929-1968).

De beroemde wolkenkrabber Empire State Building in New York bracht voor de ceremonie in het Panthéon al een eerbetoon aan Baker. De toren werd verlicht in de kleuren van de Franse vlag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore