Ga naar de inhoud
'Onvermijdelijk'

Frank de Grave stopt als voorzitter Afghanistan-onderzoek

Frank de Grave

Oud-minister Frank de Grave ziet af van het voorzitterschap van een onderzoekscommissie naar de Afghanistan-evacuatie. De weerstand tegen zijn benoeming was groot. De hele oppositie heeft vanmiddag tegen de benoeming van De Grave gestemd.

De Grave heeft vanmiddag een brief verstuurd aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie waar hij zijn vertrek aankondigt. Volgens De Grave is het 'niet langer mogelijk' om op 'verantwoorde wijze invulling te geven aan mijn voorzitterschap'.

Geen vertrouwen

Hij zegt dat "het uiteindelijk niet relevant is wat ik zelf vind van de argumentatie in het debat over onafhankelijkheid, objectiviteit en integriteit. Voor mij telt het feitelijke gegeven dat een zeer substantieel deel van de Tweede Kamer al bij voorbaat geen vertrouwen heeft in mijn voorzitterschap."

Onvermijdelijk

"Het terugtreden van De Grave was onvermijdelijk", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Door de weerstand en twijfel bij de oppositie was het onderzoek al beschadigd voordat het überhaupt van start was gegaan. Het chagrijn in het kabinet was groot over deze opstelling van de oppositie."

Van links tot rechts

In Nederland worden onderzoekscommissies vaker geleid door oud-ministers, maar het verzet tegen De Grave was bijzonder hevig. Een motie van de PvdA kreeg de steun van alle oppositiepartijen, van links tot rechts: PVV, PvdA, SP, GL, FvD, PvdD, JA21, SGP, VOLT, DENK, Groep-Van Haga, Omtzigt, Den Haan, BBB en BIJ1.

Volledige
Weerstand
Volledige oppositie tegen Afghanistan-evaluatie door Frank de Grave

PvdA-Kamerlid Kati Piri zei dat 'een oud-minister van Defensie en prominent VVD'er, die specifiek het handelen van partijgenoten onder de loep moet nemen, de schijn tegen heeft'. Het demissionaire kabinet had De Grave juist gekozen vanwege zijn jarenlange ervaring en het ministerschap van twintig jaar geleden.

De Grave was van 1982 tot 1991 Tweede Kamerlid voor de VVD, wethouder van Financiën in Amsterdam, staatssecretaris van Sociale Zaken in het eerste Paarse kabinet en van 1998 tot 2002 zelf minister van Defensie. Sinds 2018 is hij lid van de Raad van State.

Chaos in Afghanistan

Het Afghanistan-onderzoek is ingesteld op verzoek van de Tweede Kamer. Die wil weten waarom Nederland veel te lang heeft gewacht met de evacuatie. Daardoor zijn zeker duizenden mensen in Afghanistan achtergebleven. Vanwege de gebrekkige voorbereiding en de fouten rond de Afghanistan-evacuatie zijn al twee ministers opgestapt. In september vertrok Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken), na koortsachtig overleg stapte Ank Bijleveld (Defensie) een dag later op.

Bekijk ook: Kaag weg na Afghanistan-debacle

00:33