Ga naar de inhoud
Maximale testcapaciteit

Aantal positieve coronatests afgelopen week stabiel, meer opnames en doden

Beeld © ANP

De afgelopen week zijn er 155.152 coronabesmettingen geconstateerd. Vorige week werden er nog 153.957 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal besmettingen is dus weliswaar iets toegenomen, maar de stijging is veel lager dan vorige week. Die stijging betreft één procent deze week ten opzichte van 39 procent vorige week.

Het effect van de maatregelen wordt daarmee zichtbaar, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het spreekt van een stabilisatie van de cijfers. Als die trend doorzet is volgens het RIVM de piek bereikt."We zien positieve signalen", zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM. 

Besmettingen

In de afgelopen dag zijn 22.199 besmettingen bevestigd. Het is de vijftiende dag op rij met meer dan 20.000 nieuwe gevallen. De GGD'en zitten in de buurt van hun maximale capaciteit. Dan zou het beeld van de weekcijfers vertekend kunnen zijn, maar het is volgens Timen 'niet aannemelijk' dat de stabilisatie hieraan toe te schrijven is.

De GGD'en wisten vorige week namelijk meer tests uit te voeren, maar die brachten naar verhouding minder besmettingen aan het licht. Van alle testen in de teststraten was 21,4 procent positief, tegen 22,2 in de week ervoor.

Bovendien daalde het zogeheten reproductiegetal naar 1,05. Dat is het laagste niveau sinds september, voor het begin van de huidige golf. Timen ziet ook een afvlakking van het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis wordt opgenomen. "Maar het is nu nog niet met zekerheid te zeggen, we hebben de komende tijd nodig om het beeld nauwkeuriger te krijgen."
 

Het aantal sterfgevallen is wél flink toegenomen. Deze week wordt het hoogste aantal overledenen gemeld sinds 2 maart, bijna negen maanden geleden. Het RIVM registreerde de afgelopen week 367 sterfgevallen, terwijl dat er vorige week 265 waren.

Dat komt neer op gemiddeld 52 meldingen per dag, het hoogste niveau sinds 24 februari. In de afgelopen twee weken is het sterftecijfer daarmee ongeveer verdubbeld.

Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde overlijdt, wordt dit vaak in de loop van maandag geregistreerd. Het RIVM meldt dit dan in de cijfers van dinsdag.

Drukte in ziekenhuizen neemt toe

In de ziekenhuizen wordt het steeds drukker. Dat blijkt uit ziekenhuiscijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu 2845 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. 595 van die patiënten liggen op een intensive-careafdeling en 2250 mensen liggen op de verpleegafdelingen.

Vorige week dinsdag stond stond het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen op 2540 patiënten, van wie 488 op de intensive care en 2052 op de verpleegafdeling.

De totale bezetting van 2845 coronapatiënten deze week is daarmee min of meer gelijk aan de piek van vorige winter. Toen lagen er op het hoogtepunt van de coronacrisis 2890 mensen in het ziekenhuis met COVID-19. Dat was op 5 januari. De intensive-careafdelingen waren toen wel drukker dan nu.

Vrees
Lees ook:
Vrees voor code zwart, maar hoe dichtbij is dat echt?

Het aantal nieuwe opnames op de intensive care bedraagt deze week 334. Vorige week waren dat er nog 289. Die toename in de instroom niet te zien zien op de verpleegafdeling. Daar stijgt het aantal opnames minder hard: 2086 patiënten deze week, ten opzichte van 1943 vorige week, blijkt uit de cijfers van het LCPS.

Vooral jonge kinderen en ouderen positief

De jongste kinderen en de oudste ouderen, in die twee groepen zijn in de afgelopen week opvallend veel positieve coronatests te zien. Bij jongeren en jonge volwassenen daalt het aantal nieuwe gevallen juist.

Iets meer dan 3600 kinderen van 0 tot en met 4 jaar oud zijn in de afgelopen week positief getest. Dat is 38 procent meer dan in de week ervoor. Bij de cijfers van vorige week was onder 5- tot en met 14-jarigen, dus de schoolgaande kinderen, juist de grootste toename te zien. Nu is de groei daar veel kleiner, bijna 6 procent.

Naar verhouding zijn de 5- tot en met 14-jarigen nog wel de grootste groep, met meer dan 1800 positieve tests op elke 100.000 kinderen van die leeftijd. Onder hun ouders, de 35- tot en met 44-jarigen, zijn ook vrij veel positieve tests te zien, ruim 1100 op elke 100.000 mensen in die leeftijdscategorie.

Bij 15- tot en met 19-jarigen daalde het aantal positieve tests afgelopen week met 8 procent en bij twintigers met 13 procent. Iets meer dan 300 mensen van 95 jaar en ouder testten in de afgelopen week positief, dat is 17,5 procent meer dan de week ervoor. Bij zeventigers en tachtigers bleef het aantal nieuwe gevallen ongeveer gelijk.

Rutte: als het nodig is aarzelen we geen seconde om maatregelen te nemen

00:46
Rutte: als het nodig is aarzelen we geen seconde om maatregelen te nemen