Ga naar de inhoud
Van 10.749 naar 7922

2800 onvindbare veroordeelden opgespoord: 'Dit is goed nieuws'

Het interieur van het Justitieel Complex Zaanstad Beeld © ANP

Het aantal onvindbare veroordeelden dat nog een gevangenisstraf moet uitzitten is de afgelopen 4 jaar met ruim 2800 personen gedaald. Dat is het resultaat van een speciaal project, genaamd 'onvindbare veroordeelden', om deze criminelen op te sporen. 

Dat schrijft minister Dekker (Rechtsbescherming) in een brief die hij aan de Tweede Kamer zal sturen. "Dit is goed nieuws", zegt de bewindsman. "Als veroordeelden hun straf ontlopen, raakt dat de kern van onze rechtsstaat." Het aantal onvindbare veroordeelden daalde van 10.749 naar 7.922. 

Het overgrote deel van de veroordeelde criminelen die nog op vrije voeten zijn, bevindt zich in het buitenland. Het gaat om mensen met een buitenlandse identiteit en/of een ander geboorteland dan Nederland. Dat maakt het moeilijk ze in de Nederlandse cel te krijgen, zegt Dekker. "Zodra veroordeelden naar het buitenland verdwijnen, is de kans klein dat de straf alsnog kan worden uitgevoerd", schrijft Dekker. 

Snelrecht

Om te voorkomen dat veroordeelden de grens over vluchten stelt Dekker voor om bij criminelen bij wie de kans dat ze zich aan hun straf zullen onttrekken groot is (super)snelrecht toe te passen. Zo kunnen misdadigers direct na hun veroordeling de cel in en is vluchten dus onmogelijk.

Voortvluchtige
Lees ook
Voortvluchtige crimineel vaker gepakt: 'Soms staan ze in onderbroek op het dak'

Door de goede resultaten van het project 'Onvindbare veroordeelden' besloot Dekker vorig jaar het programma aan te scherpen en uit te breiden. Niet alleen criminelen die veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf vallen er inmiddels onder. Ook misdadigers die nog schadevergoeding moeten betalen, stevige boetes hebben gekregen of wiens DNA is gevonden op plekken waar een misdrijf is gepleegd staan zijn onderzocht.

Straf ondergaan

Dekker werkt verder aan een wet om een einde maken aan de regel dat als het te lang duurt voordat een straf is uitgevoerd de straf vervalt. Daar wil hij vanaf: "Hierdoor zal het verstrijken van de tijd niet meer aan de tenuitvoerlegging van sancties in de weg staan en zal het voor veroordeelden dus niet meer lonen om zich aan hun sanctie te onttrekken."