Ga naar de inhoud
Heb jij Mick nodig?

Dit is Michael, van Mick's Rijmwoordenboek: 'Het zijn mijn two weeks of fame'

"Sint zat te denken, wat hij jou wilde schenken..." Nee, te afgezaagd. "Wat was hulppiet wezen kopen? Maak het pakje maar snel open!" Nee ook niet. Hmm. Toch maar even naar Mick's Rijmwoordenboek voor extra inspiratie. Maar wie is dat eigenlijk, die Mick?

Goede vraag. En dus bellen we met Mick. Nou ja, Mick, dat was zijn bijnaam in zijn studententijd. Hij heet eigenlijk Michael Janus. In 1999 bouwde Michael de site die nu nog steeds door zovelen wordt bezocht.

Dit is een artikel uit 2018, maar in deze rijmweek daarom niet minder relevant. Michael is nog altijd de geestelijk vader van Mick's Rijmwoordenboek.

16-jarig jongetje?

"Het zijn weer mijn two weeks of fame!", zegt Michael enthousiast. Hij staat aan de kant van het hockeyveld waar zijn kind speelt. Michael is inmiddels 44 jaar oud en softwareontwikkelaar van beroep. "Mensen denken vaak dat er een 16-jarig jongetje achter die site zit, haha."

Sinterklaasstress:
Lees ook
Sinterklaasstress: zo fix je last minute je surprise en gedicht

We vragen Michael naar de bezoekcijfers van de site. Wat blijkt: wij Nederlanders maken onze gedichten op het allerlaatste moment. "In de avond van 4 december is het het drukst. Op die dag zijn er rond de 200.000 unieke bezoekers op de site. Gedurende het jaar ligt het zo rond de 3000 bezoekers per dag. Als Sinterklaas in het land is, wordt het langzaamaan wat meer."

Dertiende maand

Michael houdt er ieder jaar een mooi extra zakcentje aan over, vertelt hij. Dat geld komt uit de advertenties die op de site te zien zijn. "Noem het een dertiende maand. Ik kan er met mijn familie een keer leuk van op vakantie. Maar meer is het niet. Het is vooral gewoon leuk."

Ooit dacht Michael dat het leuk zou zijn als hij een lijstje zou maken met de meestgezochte woorden. Maar: "Dat viel heel erg tegen. Het waren hele standaard woorden, zoals cadeau. Ook wordt er veel gezocht op werkwoorden, want veel zinnen eindigen op een werkwoord."

Ook in de toekomst

Michael heeft ieder jaar wel wat werk aan de site. En er is goed nieuws, want hij blijft dat de komende jaren zeker nog doen. Ook over twintig jaar kunnen we dus nog steeds naar Mick's Rijmwoordenboek. Michael: "Als het internet dan nog bestaat in ieder geval."

Michael dacht eerder dat er wel grote partijen zouden komen die hetzelfde zouden gaan doen, waardoor Mick's Rijmwoordenboek vergeten zou worden. Maar dat gebeurde niet. 

Max Verstappen

Hij kreeg al wel biedingen van mensen die zijn site wilden overnemen, maar die bedragen waren niet voldoende voor Michael om erover na te denken. "Laten we zeggen dat de site niet te koop is, ik vind het veel te leuk en ik hoef er niet van te leven."

Een van de klusjes die hij jaarlijks doet, is het toevoegen van woorden. "Die verzamel ik het hele jaar door, en zet ik er dan in. Vorig jaar bijvoorbeeld waren er veel woorden met de Formule 1, en dus staat Max Verstappen er nu ook in."

Wat rijmt er op twaalf? En op RTL Nieuws?

Zou Michael dan ook de oplossing weten voor de vraag die iedereen al tijden bezighoudt: want wat rijmt er nou op twaalf? "Tsja. Je hebt er eigenlijk niets aan, maar er zijn twee woorden die je kunt gebruiken. Zwaalf, is dialect voor boerenzwaluw, en Aalf, een voornaam."

"Laat je zin ook niet eindigen op groente, gezellig of herfst", geeft Michael nog een tip weg. "Dan maak je het jezelf erg moeilijk." En ook voor ons op de redactie van RTL Nieuws vergt een gedicht schrijven de nodige creativiteit. "Want ook op nieuws rijmt niks."