Ga naar de inhoud
Pakjesavonddilemma

Ondanks maatregelen vieren toch veel mensen sinterklaas met elkaar

Beeld © iStock

Het lijkt erop dat de aangescherpte maatregelen weinig invloed hebben op de sinterklaasplannen van veel gezinnen. Er worden in ieder geval niet minder afspraken gemaakt, blijkt uit cijfers van online datumplanners.

Over een paar dagen is het zover: pakjesavond. Het leek de goede kant op te gaan met de cijfers en met de maatregelen. Maar afgelopen vrijdag werd de hoop van veel ouders en kinderen de kop in gedrukt: het aantal coronabesmettingen is te hoog, de maatregelen worden aangescherpt.

Families moeten nu beslissen wat ze gaan doen. Is het slim opa en oma uit te nodigen? Komen we met de hele familie bij elkaar of zeggen we de boel af? Kan het via Zoom net zo gezellig worden?

Afspraken gaan door

Uit cijfers van Datumprikker, de website en app voor het plannen van afspraken, blijkt het aantal afspraken online nagenoeg gelijk aan het aantal afspraken in 2019, toen er nog geen corona was.

"Sinds de persconferentie van afgelopen vrijdag is er een afname van 12 procent van alle gemaakte afspraken", vertelt Paul Bongers, directeur van Datumprikker. "Maar als we alleen kijken naar de sinterklaasafspraken, zien we een kleine afname van 5 procent, vergeleken met de gemaakte afspraken in 2019. Het lijkt er dus op dat negentien van de twintig afspraken rond 5 december gewoon doorgaan."

Half
Lees ook:
Half Nederland viert weer Sinterklaas en de pakjes mogen meer kosten

Vorig jaar rond 5 december was er ook een gedeeltelijke lockdown. Ook toen gold het advies van anderhalve meter afstand en mocht je maximaal drie mensen thuis ontvangen. Dit jaar mag je maximaal vier mensen thuis uitnodigen, staat in de laatste maatregelen.

Meer dan vorig jaar

Als Bongers de cijfers vergelijkt met vorig jaar, ziet hij een groot verschil. "Vergeleken met vorig jaar zijn er 88 procent meer sinterklaasafspraken ingepland. Met kerst is het zelfs meer dan het dubbele: er zijn 125 procent meer afspraken gepland dan vorig jaar."

Of mensen uiteindelijk besluiten het sinterklaasfeest alsnog anders in te vullen, door het bijvoorbeeld online te vieren, weet Bongers niet. Wel kan hij zien dat de groepsgrootte van een gepland event rond de acht personen is.

Geen daling

Ook Arjan Kuiper, oprichter van Lootjestrekken.nl, herkent de cijfers. "We kunnen niet zien of mensen het sinterklaasfeest bij elkaar vieren of iets anders creatiefs verzinnen, we zien wel dat mensen het vieren. Aan het online verkeer op de site zien we dat het druk is. De groei van het aantal getrokken lootjes vlakt iets af vergeleken met vorig jaar, maar er is geen daling te zien."

Uit een eerder feestdagenonderzoek, uitgevoerd in opdracht van Lootjestrekken.nl, blijkt dat sinterklaasvierders het dit jaar weer net zo groot willen vieren als in 2019. Dit onderzoek is wel uitgevoerd voor de persconferentie van afgelopen vrijdag.

Bij elkaar komen

"Uit de cijfers blijkt dat het gros van de mensen voor de persconferentie het plan had bij elkaar te komen. Het kan zijn dat er afspraken gemaakt worden, om bijvoorbeeld alleen met de gezinsbubbel bij elkaar te komen. Of met opa en oma te videobellen en het zo op afstand te vieren. Ik weet niet hoe de meeste mensen de avond hebben georganiseerd, maar uit onze cijfers blijkt dat pakjesavond gewoon gevierd wordt, met een gemiddelde groepsgrootte van zeven tot acht mensen."

Sint-
Lees ook:
Sint- en kerstcadeautjes lopen vertraging op: 'Race tegen de klok'

Weinig afmeldingen

Ook Dirk Bloothoofd, organisator van de Amsterdamse Sint Nicolaas Centrale en hulpsinterklaas, ziet dat veel gezinnen gewoon pakjesavond gaan vieren. "We hebben weinig afmeldingen van particulieren. Na de persconferentie hebben we een brief gestuurd naar alle mensen die een sinterklaas en een piet hebben geboekt."

In de brief stond dat de bezoeken onder voorwaarden door kunnen gaan. "Hoeveel mensen er in een kamer zitten, is niet aan ons. Maar wij hebben wel onze eigen voorzorgsmaatregelen getroffen. Als er in de omgeving van een klant een coronabesmetting is, dan komen we niet. Sinterklaas blijft op afstand, sowieso van alle volwassenen, en de pieten hebben mondkapjes bij zich.

Zelftesten en QR-codes

Sinterklaas en de pieten verzamelen in een buurthuis. Daar heb je een QR-code nodig om binnen te komen. "En we hebben alle medewerkers een mail gestuurd met de vraag een zelftest te doen voor ze op pad gaan."

Van de particuliere sinterklaasvierders heeft Bloothoofd weinig afmeldingen gehad. Er heeft wel een fors aantal bedrijven besloten geen sinterklaas te vieren. "Na de persconferentie heeft zo'n 75 procent de afspraak geannuleerd."

Bloothoofd snap het wel. "Het is met grote groepen lastig afstand houden. Sommige bedrijven zijn creatief, dan komen we bij het bedrijf en kunnen medewerkers thuis met hun kinderen via een online videoverbinding inloggen. Maar dat is lastig, hoor. Bij de ene familie is de wifi goed, bij de ander is die hakkelig en zit er vertraging op de lijn. Het is toch niet hetzelfde als die spanning bij de kinderen te zien als ze voor je staan."

Kijk ook: QR-check bij intocht Sinterklaas: 'Dat is wel even wennen'

02:10
In Rotterdam werden bezoekers gecontroleerd met de CoronaCheck-app. Voor de kinderen maakt dat weinig uit: die zijn vooral heel blij dat de Sint weer in het land is.