Ga naar de inhoud
Grote onzekerheden

OMT: 2G kan aantal besmettingen halveren ten opzichte van 3G

Testen voor Toegang verdwijnt bij een 2G-systeem (beeld ter illustratie). Beeld © ANP

Een 2G-systeem, waarbij mensen genezen of gevaccineerd moeten zijn om toegang te krijgen tot bepaalde plekken, kan het aantal besmettingen op die plekken halveren ten opzichte van het 3G-systeem dat Nederland nu heeft. Dat blijkt uit een berekening die het Outbreak Management Team (OMT) naar het kabinet heeft gestuurd. Volgens de deskundigen zelf kleven er wel grote onzekerheden aan het 2G-systeem.

Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van de besmettingen op die locaties, ligt bij 2G zo'n 82 procent lager dan bij 3G. Een systeem waarbij iedereen moet bewijzen een negatieve testuitslag te hebben (1G), vermindert zowel het aantal besmettingen als het aantal ziekenhuisopnames met 35 procent.

'Test-sensitiviteit'

Het allerbeste werkt een systeem waarbij alleen gevaccineerde of genezen mensen worden toegelaten mét een negatieve testuitslag. Dat vermindert het aantal besmettingen met 79 procent en zorgt voor 93 procent minder ziekenhuisopnames ten opzichte van het huidige 3G-systeem.

Wetsvoorstel
Lees ook;
Wetsvoorstel is af: kabinet wil 2G voor horeca, evenementen, cultuur en pretparken

De uitkomsten van de berekeningen hangen wel af van hoe goed het vaccin bescherming biedt en hoe precies de testuitslag is. Zo is 2G (alleen toegang voor genezen of gevaccineerde mensen) bij de huidige precisie van tests ongeveer net zo effectief ‘in het buiten houden van besmettelijke personen’ als 1G (iedereen krijgt alleen toegang met een negatieve testuitslag).

Het OMT kijkt hierbij naar 'test-sensitiviteit', ofwel 'het percentage terecht positieve uitslagen onder de zieke personen'. Hoe hoger de sensitiviteit, hoe beter. Als de testuitslag betrouwbaarder is (een test-sensitiviteit van meer dan 69 procent), werkt het systeem van 'iedereen testen' beter dan 2G als het om het voorkomen van besmettingen gaat.

2G:
Lees ook:
2G: gaat het er komen en zo ja, hoe?

Pas als de test-sensitiviteit meer dan 88 procent is, werkt 1G beter dan 2G in het voorkomen van ziekenhuisopnames.

Niet echt te voorspellen

Het OMT benadrukt dat het niet echt te voorspellen is hoe zo'n systeem precies uitpakt. Zo hebben bepaalde systemen negatieve effecten op de naleving. De resultaten van de berekeningen moeten gezien worden als het maximaal haalbare, omdat daarbij aangenomen wordt dat de opvolging en de controle en de handhaving optimaal zijn.

De deskundigen benadrukken dat de coronapas sowieso alleen een middel is 'om risico's te beperken bij opening van sectoren en géén maatregel om virusverspreiding te voorkomen en een epidemie te bestrijden'. Dat kan volgens het OMT alleen via de basisregels en algemene coronamaatregelen.

Sluitingstijden horeca niet verruimen

Het OMT is van mening dat het beter naleven van de huidige maatregelen en basisregels (de gedragsregels) cruciaal is in de afname van het aantal contacten en besmettingen.

Het OMT adviseert verder om de sluitingstijd horeca niet te verruimen omdat dat voor te veel contacten zorgt wat weer meer besmettingen teweeg brengt. Het sluiten van scholen wil het OMT tot het 'uiterste voorkomen',

Bekijk ook: Wim is ongewild ongevaccineerd

02:04
Van de anderhalf miljoen 18-plussers die niet gevaccineerd zijn, is er een groep die wel een coronaprik wil, maar die niet kan nemen. Omdat ze allergisch zijn. Zoals Wim Boessenkool. Hij vraagt zich af hoe dat straks moet met een 2G-beleid in Nederland.