'Ongelooflijk fijn'

Koning spreekt met politie en brandweer over rellen Rotterdam

22 november 2021 18:56 Aangepast: 22 november 2021 20:49
De koning in gesprek in het stadhuis. Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag in Rotterdam gesproken met politie-, ambulance- en brandweerpersoneel dat ingezet werd bij de rellen vrijdag. De koning sprak bij de samenkomst in het stadhuis ‘namens negentig procent van de Nederlanders die vinden dat dit niet kan’ zijn dank uit.

Ook sprak hij met ondernemers op de Coolsingel en medewerkers van de dienst Stadsbeheer die werden ingezet voor herstel- en opruimwerkzaamheden.

'Ongelooflijk fijn'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb vond het ‘ongelooflijk fijn’ dat de koning niet alleen in goede tijden, zoals de opening van een museumdepot, maar ook in slechte tijden spontaan naar Rotterdam was gekomen.

Bij een demonstratie tegen een zogenoemd 2G-beleid in de coronabestrijding braken vrijdagavond ongeregeldheden uit. Mogelijk vier mensen zijn geraakt door kogels, de Rijksrecherche onderzoekt of het gaat om politiekogels. Er vielen meerdere gewonden, waaronder agenten. 49 mensen werden aangehouden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Puinruimen na rellen Rotterdam: 'Het is een grote klerezooi'

Aboutaleb vroeg zich in het gesprek met brandweer en ambulancedienst af waar het 'beschavingsoffensief' blijft van de 'negentig procent' van de bevolking die niet pikt dat er geweld wordt gebruikt en vernielingen worden aangericht.

"Waar blijft de reactie van de samenleving?", zei hij in een discussie waarin ook al werd vooruitgekeken naar oud en nieuw en waarin de koning wilde weten hoe een veiligheidsregio zich daarop kan voorbereiden. De aanwezigen hebben het volgens Aboutaleb 'verschrikkelijk moeilijk gehad'. 

Op beelden is te zien hoe de politie onder meer gerichte schoten heeft gelost tijdens de rellen:

Zeker twee mensen hebben schotwonden opgelopen tijdens de rellen in Rotterdam. De politie voelde zich in een aantal situaties genoodzaakt in de lucht te schieten. Ook is er gericht geschoten.

"Zo erg heb ik het nog niet meegemaakt. Ze hebben voor hun leven moeten vechten", aldus de burgemeester.

'Prachtig signaal'

Aboutaleb biedt ondernemers steun en hulp aan, want de verzekering dekt geen schade door rellen, zei hij tijdens het gesprek met vertegenwoordigers van getroffen ondernemers en de koning.

De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke vond het bezoek een 'prachtig signaal en dat gelijk nu al, het is voor ons een ongelooflijk hart onder de riem'. Hij sprak over boosheid over het geweld tegen zijn mensen aan de ene kant en trots aan de andere kant over de wijze waarop ze de orde hebben hersteld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore