Ga naar de inhoud
Prijswinnende foto

Marijn fotografeerde slapend meisje op parkeerplaats Lidl: 'Het contrast was groot'

De prijswinnende foto van Marijn Fidder Beeld © Marijn Fidder

Marijn Fidder zag de 4-jarige vluchteling Zahar liggen op de parkeerplaats van een Griekse Lidl-vestiging en bedacht zich geen moment om het indringende beeld vast te leggen. "Ondanks hele heftige omstandigheden lag dit meisje heel vredig te slapen", zegt de Nederlandse fotografe, die een internationale prijs won met de foto van Zahar.

Marijn was al vaker in Griekenland geweest om het vluchtelingendrama vast te leggen. Toen ze beelden zag van kamp Moria op Lesbos dat grotendeels afgebrand was, besloot ze snel die kant op te gaan om foto's te maken. "Ik wil in mijn foto's de veerkracht van mensen laten zien. Dat ze zelfs in de meest moeilijke omstandigheden de drang hebben om te overleven. Deze mensen waren al op de vlucht en moesten na de brand opnieuw vluchten."

Omstandigheden verschrikkelijk

Ze trof in Griekenland allemaal mensen aan op straat, onder wie veel gezinnen. En ineens zag ze de 4-jarige Zahar liggen op de parkeerplaats van de Lidl. "Ik vroeg haar vader en moeder of ik foto's van haar mocht maken. Dat vonden ze geen probleem."

Het vredig slapende meisje raakte Marijn. "Het contrast was mooi en heftig tegelijk. De omstandigheden waren verschrikkelijk, maar ze lag daar rustig te slapen. Het licht van de overkapping van de Lidl scheen precies op haar gezicht."

Vier
lees ook:
Vier vluchtelingen krijgen 10 jaar cel voor verwoestende branden in kamp Moria

Marijn maakte een paar foto's en sprak even met de ouders. "Ze spraken niet zo goed Engels, maar ze maakten duidelijk dat ze uit Afghanistan kwamen en gevlucht waren voor de Taliban." De 24-jarige fotografe verloor hen uit het oog en zou graag willen weten hoe het nu gaat met Zahar en haar ouders.

Marijn hoopt dat ze de foto zien en alsnog contact met haar opnemen. "Ik weet dat er een nieuw vluchtelingenkamp is gebouwd. En er zijn gezinnen naar het vasteland gebracht."

Foto in National Geographic

Marijn was verrast dat de foto in de prijzen viel gisteren bij een fotowedstrijd van het gerenommeerde blad National Geographic. "Ik wist dat ik genomineerd was, maar dat ik ook zou winnen, dat had ik niet verwacht", zegt ze. Ze maakte de mooiste foto in de categorie 'mensen'. Als prijs krijgt ze een glazen beeldje. "En wat er verder nog bij komt, weet ik eigenlijk niet."

Misschien is nog wel het mooiste voor haar dat haar foto in het volgende nummer van National Geographic wordt gepubliceerd en dat haar foto door veel mensen gezien zal worden.