Ga naar de inhoud
Metaverse

Vergaderen in virtual reality: de toekomst of gebakken lucht?

Beeld © Bright

Meta, zoals het moederbedrijf van onder meer Facebook, Instagram en WhatsApp sinds gisteren heet, gaat inzetten op vergaderen in virtual reality (VR). Een spannende nieuwe ontwikkeling, zou je zeggen. Experts zien de potentie, maar het is duidelijk dat er nog een hoop moet gebeuren voordat veel bedrijven in VR gaan vergaderen.

"Erg ambitieus", noemt RTL Nieuws-techjournalist Harm Teunis de plannen van Meta. Het Facebook-bedrijf kondigde gisteren in een uitgebreide presentatie 'Metaverse' aan, een digitale ontmoetingsplek waarin je met één druk op de knop tussen digitale werelden kunt wisselen. En dat allemaal in virtual reality. Met zo'n VR-bril op, is het net alsof je fysiek in een digitale wereld aanwezig bent.

Weg
Lees ook:
Weg met de oogsticker: VR-app verhelpt lui oog

"En dat is natuurlijk handig, want de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos in virtual reality", legt Teunis uit.

"Je kunt allerlei soorten omgevingen bezoeken. Een geschiedenisleraar die lesgeeft over de Chinese muur kan in VR laten zien hoe de muur destijds steen voor steen gebouwd werd. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de hunebedden. VR wordt vaak gebruikt om mee te gamen, dus daar kennen veel mensen het van. Maar VR kan ook uitkomst bieden voor musea, universiteiten of in de medische sector."

VR-vergaderen

In de Metaverse-presentatie werd ook nog een andere mogelijkheid van VR genoemd: vergaderen. Volgens Facebook-bedenker Mark Zuckerberg is digitaal overleggen in de Metaverse de volgende logische stap voor bedrijven. Vergaderexpert Rob de Haas wil niet zover gaan, maar ziet absoluut de potentie van de nieuwe technologie.

"We weten allemaal hoe lastig het is om gevoelens over te dragen op een scherm", zegt De Haas. "Om maar een voorbeeld te noemen: de groepssfeer. Het gevoel dat jij vanuit huis onderdeel bent van een chemie en dynamiek. Dat gevoel is er niet als je videobelt. Maar in virtual reality kruip je echt in een rol. Je maakt dan alles in persoon mee. Dat is absoluut een toegevoegde waarde van VR ten opzichte van videobellen."

Hoe vergaderen in Metaverse eruitziet, kun je zien in deze video zien:

De Haas hoopt vooral dat de technologie wordt doorontwikkeld. Hij denkt dat er nog een hoop moet gebeuren voordat bedrijven de stap naar 'VR-vergaderen' zetten. "Voor echt gevoelige zaken wil je elkaar echt in de ogen kunnen kijken. Anders zie ik niet wat jij voelt. Helaas werkt VR nog niet op die manier. Van echte communicatie, waarbij je alle non-verbale communicatie ziet, is in VR nog geen sprake."

Technologie is nog jong

Daar is Teunis het geheel mee eens. Hij testte vergaderen in de Metaverse, maar probeerde ook andere soortgelijke VR-omgevingen uit om in te vergaderen. "Een belangrijk minpunt in die VR-werelden is dat je elkaars gezicht niet kunt zien. Je gebruikt in de Metaverse een avatar: een soort evenknie van jezelf, maar dan in de vorm van een tekenfilmpoppetje. Dat zier er eigenlijk niet uit. Het is totaal niet realistisch. Het ontbreekt dan aan zinvolle sociale interactie."

En dan is er nog de technische drempel. Hoewel VR-headsets inmiddels draadloos beschikbaar zijn en steeds goedkoper worden, is verre van iedereen door de technologie overtuigd.

"De technologie is op dit moment nog niet consumentvriendelijk genoeg. Alle VR-brillen zijn lomp en groot", zegt Teunis. Bovendien vergen VR-werelden gewenning, ook fysiek. Je kunt er misselijk van worden. "Hoe krijg je oudere werknemers die niet technologisch onderlegd zijn aan zo’n VR-bril? Dat soort zaken lost de Metaverse niet op. Kortom, de technologie heeft potentie, maar er is nog veel ruimte voor verbetering."

AR en de Metaverse

Facebook-moederbedrijf Meta heeft de afgelopen jaren niet alleen flink geïnvesteerd in virtual reality (VR), maar ook in augmented reality (AR). Bij AR wordt de echte wereld met de virtuele wereld vermengd. AR-brillen zijn vaak kleiner dan VR-brillen omdat ze de gebruiker niet van de buitenwereld afsluiten.

Ook gisteren tijdens de presentatie van Meta werden er vergaderingen in AR getoond. De beelden lieten weinig concreets zien, maar volgens techjournalist Harm Teunis heeft AR veel potentie om in te vergaderen - soms zelfs meer dan VR.

"AR werkt bijvoorbeeld ontzettend goed als je iets op een kleinere schaal wil laten zien. Zo kan een architect in AR een maquette van een gebouw op een echte tafel plaatsen. Wie aan de vergadering deelneemt met een AR-bril op, kan die maquette uitgebreid bestuderen en er omheen lopen, terwijl iedereen elkaar nog gewoon kan zien. Zo kun je een hele betekenisvolle presentatie geven."

Over de presentatie van Metaverse zelf gisteren, is Teunis overigens iets minder te spreken. "Mark Zuckerberg gaf aan hoe hij denkt dat alles in de Metaverse gaat werken straks. Het is heel ambitieus, maar we hebben nog geen idee hoe Metaverse er nou precies gaat uitzien. Wat dat betreft was de presentatie vooral nog een belofte en loont het om sceptisch te zijn."