Ga naar de inhoud
Vermoedelijk Rusland

Kamer over intimidatie MH17-advocaten: 'Grof schandaal', 'ambassadeur ontbieden'

Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Jeroen van Wijngaarden (VVD). Beeld © ANP

Partijen in de Tweede Kamer reageren met afschuw op het bericht dat advocaten van het MH17-proces worden geïntimideerd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding vermoedt dat Rusland achter de acties zit.

"Als deze KGB-praktijken waar zijn, is dat een grof schandaal", zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. "Het is essentieel dat de NCTV alles doet wat nodig is om deze mensen te beschermen."

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt dat de Russische ambassadeur moet worden ontboden door de minister van Buitenlandse Zaken. "Schaamteloos en onacceptabel. De minister moet de Russische ambassadeur op het matje roepen. Alle personen die bij deze rechtsstaat ondermijnende praktijken betrokken zijn moeten worden uitgezet."

Volgens CDA-Kamerlid Hilde Palland lijken deze praktijken "een nieuw dieptepunt" in de MH17-rechtszaak. "Het is volstrekt ontoelaatbaar dat advocaten worden geïntimideerd en de rechtsgang wordt gehinderd. Wij willen nadere toelichting hierover van de minister."

Advocaten
Lees meer:
Advocaten MH17-zaak geïntimideerd, hoogstwaarschijnlijk door Rusland

Kamerleden vragen om zoveel mogelijk bescherming voor de advocaten en andere betrokkenen bij het MH17-proces. "Intimidatie en bedreigingen van advocaten die voor nabestaanden opkomen, het is echt ongelofelijk", zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. "Terecht dat de diensten hier bovenop zitten. Er moet voldoende bescherming en beveiliging zijn. En ik hoop dat men kan achterhalen wie hier achter zit, want dit moet niet ongestraft blijven."

De NCTV laat in een officiële reactie weten: "In algemene zin zijn alle betrokken organisaties rond het proces zich bewust van dreigingen. Over specifieke beveiligingsmaatregelen worden nooit uitspraken gedaan."