Ga naar de inhoud
Kamer wil onderste steen boven

Oud-minister De Grave leidt onderzoek naar evacuatiedebacle Afghanistan

Beeld © ANP

Oud-defensieminister Frank de Grave (VVD) zal het onderzoek leiden naar de mislukte evacuatie van Afghanen en Nederlanders uit Afghanistan na de machtsovername door de taliban. Dat bevestigen ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Het onderzoek is ingesteld op verzoek van de Tweede Kamer. Die wil weten waarom Nederland veel te lang heeft gewacht met de evacuatie. Daardoor zijn zeker duizenden mensen in het door oorlog verscheurde land achtergebleven.

Zij moeten nu voor hun leven vrezen omdat de taliban iedereen die voor het westen heeft gewerkt beschouwt als een overloper. Inmiddels is al één tolk die werkte voor de Europese politiemissie doodgeschoten door de taliban.

Onderste steen

De Kamer eiste vorige maand een onafhankelijk onderzoek naar het debacle. Volgens het CDA-Kamerlid Derk Boswijk is het van het grootste belang dat niet het ministerie van Defensie maar een onafhankelijke commissie het onderzoek zal doen.  

Volgens critici was het kabinet niet goed genoeg voorbereid op de opmars van taliban. Ook zouden ministeries langs elkaar heen hebben gewerkt. De Tweede Kamer wil dat de onderste steen boven komt.

De Grave was van 1982 tot 1991 Tweede Kamerlid voor de VVD, wethouder van Financiën in Amsterdam, staatssecretaris van Sociale Zaken in het eerste paarse kabinet en van 1998 tot 2002 zelf minister van Defensie. Sinds 2018 is hij lid van de Raad van State.

Onbegrijpelijk

Het PvdA Tweede Kamerlid Kati Piri vindt de keuze voor De Grave onbegrijpelijk. "Volstrekt ongepast dat een oud-minister van Defensie naar voren wordt geschoven om onderzoek te leiden naar wat misging bij… defensie!", twitterde zij.

Ook Derk Boswijk van het CDA lijkt de keuze "niet echt onafhankelijk". Laura Bromet (GroenLinks) vindt eveneens dat het niet een onafhankelijk onderzoek wordt als De Grave de onderzoekscommissie gaat leiden.
 

Bekijk ook: Snikkende CDA'er in debat

00:59
Snikkende CDA'er in debat: 'Zwaar voor Afghanistan-veteranen'