'Niet democratisch'

Raad van Europa bezorgd over Nederlandse manier van burgemeesters benoemen

26 oktober 2021 22:26 Aangepast: 26 oktober 2021 22:28
Persconferentie van Brabantse burgemeesters (archieffoto ter illustratie). Beeld © ANP

De Raad van Europa is bezorgd over de manier waarop Nederlandse burgemeesters en Commissarissen van de Koning worden benoemd.

Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport, uitgevoerd door een commissie die de lokale besturen in Europa in de gaten houdt. De commissie ziet liever dat de burgemeesters en commissarissen via verkiezingen worden gekozen.

Benoemingsproces

In Nederland mag op dit moment iedereen solliciteren naar de functie van burgemeester en commissaris. Gemeenteraden kiezen vervolgens een beoogde burgemeester en de Provinciale Staten kiezen een commissaris. Zij dragen die kandidaat voor aan de koning.

Maar, stelt de raad, de rollen van de commissarissen en burgemeesters zijn steeds politieker en belangrijker geworden. Zo worden vaker op gemeentelijk of provinciaal niveau beslissingen genomen over veiligheid, openbare orde en tijdens de coronacrisis zelfs over grondrechten, concludeert het rapport.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

En dat is 102: steeds meer vrouwelijke burgemeesters

Ook trekken de burgemeesters en commissarissen het landelijk beleid soms openlijk in twijfel, bijvoorbeeld bij de lokale opvang van vluchtelingen. De commissie vindt het daarom passend om verkiezingen te houden voor deze functies.

Meer taken

Verder ziet de commissie dat gemeenten er sinds 2015 flink meer taken bij hebben gekregen. Volgens het rapport hebben Nederlandse gemeenten en provincies een breed scala aan taken die ze uit moeten voeren, veel meer dan in andere Europese landen. De commissie raadt aan de lokale overheden daarvoor voldoende geld te geven om de taken uit te voeren, zeker op het gebied van sociale en jeugdhulp.

De Raad van Europa is een prominente Europese mensenrechtenorganisatie waarvan bijna vijftig Europese landen lid zijn. De raad is geen onderdeel van de Europese Unie. Ook Rusland en Turkije maken onderdeel uit van de raad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore