Ga naar de inhoud
Alleen naam blijft

Politie koopt de naam Amber Alert voor 1,8 miljoen euro

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De Nationale Politie betaalt 1,8 miljoen euro aan de stichting Amber Alert om de merknamen Amber Alert en Vermist Kind te mogen gebruiken. De politie maakte eerder al bekend te willen stoppen met Amber Alert en verder te willen gaan met het eigen Burgernet.

De oprichter van Amber Alert in Nederland, Frank Hoen, schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de politie dat bedrag ook betaalde om het alarmeringssysteem klaar te maken voor de overstap naar Burgernet. Dat is het systeem van de politie en om de internationale dienstverlening van Amber Alert verder te ontwikkelen.

Bekijk ook: Amber Alert - wanneer wel, wanneer niet en waarom?

00:51

Motie voor behoud

De Tweede Kamer stemde unaniem voor een motie om de naam Amber Alert te behouden. Daarna kwam de politie met de stichting overeen om 1,8 miljoen euro te betalen om dat mogelijk te maken. De nieuwe alarmeringen als een kind wordt vermist, worden nu verstuurd door de politie en niet meer door de organisatie. De politie gebruikt alleen de naam nog.

Directeur
Lees meer:
Directeur Amber Alert woest om stoppen samenwerking: 'Gaat kinderlevens kosten'

Een Kamermeerderheid zag in juni nog een risico in het stoppen met 'een succesvol initiatief zoals Amber Alert'. Grapperhaus gaf de politie daarom de tijd om tot een oplossing te komen.