Ga naar de inhoud
RIVM-weekcijfers

Coronacijfers de verkeerde kant op: aantal besmettingen en opnames weer flink toegenomen

Beeld © ANP

Het aantal nieuwe gemelde coronagevallen is afgelopen week weer gestegen. In de afgelopen zeven dagen zijn 38.733 nieuwe positieve tests geregistreerd. Dat is 50 procent meer dan vorige week. Toen ging het nog om 25.751 nieuwe coronagevallen. Ook de ziekenhuisbezetting nam afgelopen week flink toe.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Ook het percentage positieve testen steeg: van 12 procent vorige week naar 15,3 procent deze week.

Gemelde positieve testen

Flinke stijging in ziekenhuizen

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is met 34 procent gestegen. Deze week ging het om 584 nieuwe opnames, vergeleken met 385 vorige week. Het aantal nieuwe opnames op de intensive care steeg van 81 naar 110.

Deze stijging is ook in de ziekenhuisbezetting terug te zien. Op dit moment liggen er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) 849 mensen met corona in het ziekenhuis. Vergeleken met vorige week is dat een stijging van bijna 34 procent. Sinds begin juni is de ziekenhuisbezetting niet meer zo hoog geweest.

De stijging is zowel op de verpleegafdeling als op de intensive care terug te zien. Op dit moment liggen er 657 patiënten op de verpleegafdeling van ziekenhuizen. Vorige week waren dat er nog 465. Op de intensive care liggen nu 192 patiënten, 40 meer dan vorige week, toen er 152 bedden bezet werden door coronapatiënten.

Bezetting verpleegafdeling en intensive care

8 op de 10 Nederlanders gevaccineerd

Nog wekelijks melden zich bij het RIVM nieuwe mensen voor een eerste vaccinatie. Het gaat om enkele tienduizenden per week. Bijna 85 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder heeft minstens één vaccinatie gehad, blijkt uit de cijfers van het RIVM. Ruim 81 procent van de Nederlanders is volledig gevaccineerd.

Er zijn nog wel flinke verschillen tussen verschillende regio’s. In Urk is de vaccinatiegraad het laagst. Hier is 27 procent van de inwoners volledig gevaccineerd. Staphorst volgt met een vaccinatiegraad van 53 procent. In tien gemeenten is meer dan 90 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Op de kaart hieronder is te zien hoe jouw gemeente ervoor staat.

Vaccinatiegraad per gemeente