Ga naar de inhoud
Meer luchtwegklachten

Veel collega's ziek? Dat kan kloppen, het is niet heel raar

Archieffoto Beeld © Getty Images

De zon verdwijnt, de regen komt en veel mensen liggen plots ziek in bed. Herkenbaar? Dat kan kloppen, want naast de stijgende coronabesmettingen, zijn er ook in het algemeen een stuk meer mensen met luchtwegklachten.

Onderzoeksbureau Nivel maakt wekelijks een rapport van alle gemelde luchtweginfecties in ons land. Ook in die cijfers is een stijging te zien over de laatste weken. En die lijkt voorlopig nog niet te stoppen.

'Acute luchtweginfectie'

In onderstaande grafiek zie je die stijging. De coronabesmettingen zijn hierin niet meegenomen. "We kijken naar het aantal patiënten met een acute infectie van de luchtwegen, waaronder griep of verkoudheid", schrijft het Nivel.

Ook zijn wel wat gevallen van bekend van mensen die een 'influenza-achtig ziektebeeld' hebben, zoals het Nivel het omschrijft. Maar een serieuze stijging is daarvan nog niet te zien. Normaal gaat dat cijfer na de kerstdagen pas echt de lucht in, weet woordvoerder Harald Wychgel van het RIVM.

Nog lang geen epidemie

Nu worden 17 mensen met griepachtige klachten gemeld per 100.000 inwoners. Als dat aantal tot 58 stijgt, spreken we van een epidemie. 

Nog geen spectaculaire cijfers dus, maar ze zijn wel al terug te zien in het ziekteverzuim op werk. Want in september steeg het gemiddelde verzuimpercentage naar 4,2 procent. In augustus was dat nog 3,9 procent, melden de Arbodiensten.

'We komen in de hoest- en nieszone'

Of Wychgel verbaasd is over de stijgende ziektemeldingen? Totaal niet. Het hoort bij deze periode van het jaar, zegt hij. "We gaan weer vaker naar werk, kruipen thuis dichter tegen elkaar aan en komen in elkaars hoest- en nieszone. Dit zie je altijd rond deze tijd van het jaar gebeuren."

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe test voor corona én griep: 'Bedrijven bang voor veel zieken'

De reden dat het zo opvalt, is misschien wel omdat het vorig jaar anders was, denkt Wychgel. "Toen hielden we goed afstand, en dat is killing voor dit type virussen."

Vorig jaar amper griep

Willen we voorkomen dat nog meer mensen ziek worden, dan is de oplossing simpel: minder naar werk, minder naar drukke plekken. Wychgel: "De regel is nog steeds: blijf thuis bij klachten. Als iemand verkouden is en toch naar werk gaat, dan infecteer je daar anderen." 

Ziek
Lees ook:
Ziek melden? Grote kans dat je baas je niet gelooft

Niets nieuws onder de zon dus – of misschien toch. Het kán volgens Wychgel zo zijn dat het griepseizoen wat heftiger gaat verlopen dan in andere jaren, juist omdat we het vorig jaar een stuk minder hebben meegemaakt. 

"We hebben de gemeenschappelijke weerstand niet opgebouwd", zegt Wychgel. Maar of het echt gaat gebeuren? "Daar kunnen we nog niets van zeggen."

Bekijk ook: corona is geen griepje, maar nummer 3 doodsoorzaak in Nederland

03:00
Er was flinke oversterfte door de corona-uitbraak.