Rapper weer vrij

Verbazing over aanhouding rapper Murda: 'Misschien om aandacht af te leiden'

22 oktober 2021 15:57 Aangepast: 22 oktober 2021 16:38
Murda

Rapper Murda heeft veel aan de steun die hij krijgt van collega-artiesten, fans, vrienden, familie en vele anderen. Dat zegt zijn manager tegen RTL Nieuws. De Nederlandse rapper werd deze week in Turkije aangehouden, maar is intussen op vrije voeten en lijkt het land morgen alweer te kunnen verlaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapper Murda mag Turkije verlaten, vliegt zo snel mogelijk terug

Murda werd afgelopen week opgepakt toen hij van Kopenhagen naar Istanbul was gevlogen. Het OM daar was een onderzoek gestart naar zijn songteksten. Murda zat een nacht vast in de cel.

Volgens het OM in Turkije moedigen de songteksten het gebruik van drugs aan en daarom is een celstraf van vijf tot tien jaar tegen hem geëist. Hij werd in Nederland bekend met nummers als 'Dom Pérignon', 'IJs', 'Stretch' en 'Shutdown'. In 2019 scoorde hij een nummer 1-hit in de Single Top 100 met 'Rompe'.

'Hij mist zijn familie'

"Naar omstandigheden gaat het goed", zegt zijn manager. "Maar hij mist zijn familie en wil graag naar huis, verder met zijn leven." Echt bang voor een (lange) celstraf zijn ze nog niet bij het management. "We blijven positief en hij ook."

Murda is populair in Turkije, hij had er meerdere noteringen in de top 10 en het album dat hij maakte met de Turkse rapper Ezhel is een van de meest beluisterde in Turkije. En dus krijgt hij nu ook de nodige steunbetuigingen. "Hij wordt getagd in instagramberichten, krijgt appjes van fans en collega-artiesten, er gebeurt echt van alles", zegt zijn manager.

Ook Ezhel eerder opgepakt

Dat Murda populair is, is ook te zien aan de views op YouTube. "Die liegen er niet om", zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. "De beelden van zijn arrestatie zijn ook breed uitgemeten in de Turkse pers en hij geniet al jaren een enorme schare Turkse fans."

Het is niet de eerste keer dat een Turkse rapper in de clinch ligt met justitie, weet Koens. Ook Murda zijn collega Ezhel werd eens opgepakt. "Dat is een bijzonder populaire rapper uit Ankara. Hem is een paar jaar geleden hetzelfde voorgehouden, dat zijn teksten aan zouden zetten tot drugsgebruik. Daar is hij destijds voor opgepakt."

'Nieuw dieptepunt'

Ezhel zat even vast, maar geen jaren. Koens: "Toen zag je echt dat er grote protesten kwamen, je zag zelfs in mijn buurt, toch niet bepaald een hiphopwijk, overal graffiti met zijn gezicht, met teksten die riepen om zijn vrijlating. Ik geloof dat hij een maand of iets minder heeft vastgezeten, daarna is Ezhel vrijgesproken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom maakt niemand zich druk om Murda?

Wat wel zorgen baart, is dat Murda niet in Turkije woont, zegt Koens. "Hij kwam op bezoek voor een concert, en werd gelijk opgepakt. Dat is wel een nieuw dieptepunt als het gaat om vrijheid van meningsuiting in dit land."

'Hopen dat het met een sisser afloopt'

De reden voor zijn aanhouding? "Misschien is het om de aandacht wat af te leiden", denkt Koens. "In Turkije gaat de koers van de Turkse lira de afgelopen dagen onderuit. President Erdogan roept nu dat hij Europese ambassadeurs gaat uitzetten, dat soort dingen. Het scoort goed bij zijn conservatieve achterban. Het is maar te hopen dat het met een sisser afloopt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore