Weekcijfers

Aantal coronagevallen neemt opnieuw sterk toe: stijging van ruim 40 procent

19 oktober 2021 15:06 Aangepast: 19 oktober 2021 15:54
Een coronatest wordt uitgevoerd. Beeld © ANP/Archiefbeeld

Het aantal nieuwe gemelde coronagevallen is afgelopen week opnieuw fors gestegen. In de afgelopen zeven dagen zijn 25.751 nieuwe positieve tests geregistreerd. Dat is 44 procent meer dan vorige week. Toen werden er nog 17.832 gevallen geregistreerd.

De nieuwe stijging van het aantal gemelde besmettingen is in lijn met de toename van vorige week, toen het RIVM 48 procent meer coronagevallen telde. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het aantal besmettingen wel flink lager. Toen werd de stijgende lijn eerder ingezet.

Seizoenseffect

Wat wel opvalt aan de huidige trend is de mate van groei vergelijkbaar is aan de golf van vorig jaar oktober, hoewel op dit moment een groot deel van de bevolking gevaccineerd is. Daarbij moet worden aangetekend dat de regels op dit moment aanzienlijk soepeler zijn dan in dezelfde periode vorig jaar, maar ook dat de testbereidheid nu lager is.

"De toename in het aantal positieve coronatesten lijkt samen te hangen met de versoepelingen van ruim drie weken geleden, in combinatie met het seizoenseffect", zegt het RIVM. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus verspreidt, is ook verder opgelopen. Het RIVM berekent het momenteel op 1,20. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus meedragen, 120 anderen besmetten. Zo loopt het aantal besmette mensen steeds sneller op.

Versoepelingen oorzaak

Het RIVM constateerde een week geleden al dat de versoepelingen hebben gezorgd voor de opleving van het aantal besmettingen. "Dat hadden we ook verwacht", stelde epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM vorige week. "We zien het over de hele linie, in alle leeftijdsgroepen en regio's. En vooral in regio's waar pockets zijn met een lage vaccinatiegraad."

"Je ziet dat vaccinatie heel effectief is", zegt hoofd infectieziektebestrijding Aura Timen van het RIVM. "Vaccinatie slaagt erin om de kans om opgenomen te worden enorm te reduceren. De vaccins werken fantastisch en doen wat ze moeten doen, namelijk mensen beschermen tegen ziekte. De veilige keuze op dit moment is vaccinatie." Timen verwacht dat de kans dat heel Nederland weer op slot gaat 'heel erg klein' is.

Toename in ziekenhuis ook te merken

Hoewel het aantal ziekenhuisopnames de voorbije periode achterbleef bij de toename in besmettingen, begint de bezetting op verpleegafdeling en intensive care nu toch ook weer toe te nemen. Maandag meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) nog de grootste toename in bezetting sinds 29 april.

Het LCPS meldt 465 patiënten op de verpleegafdeling van ziekenhuizen. Vorige week waren dat er nog 374. Op de intensive care liggen 152 patiënten, 14 meer dan vorige week, toen er 138 bedden bezet werden door coronapatiënten. 

Vorig jaar rond deze tijd lagen er overigens bijna drie keer zoveel patiënten in het ziekenhuis met corona. Op 19 oktober 2020 waren dat er 1738 in totaal, waarvan 379 op de intensive care.

Bezetting verpleegafdeling en intensive care

81 procent gevaccineerd

Nog wekelijks melden zich bij het RIVM nieuwe mensen voor een eerste vaccinatie. Het gaat om enkele tienduizenden per week. Bijna 85 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder heeft nu minstens één vaccinatie gehad. Ongeveer 81 procent van de Nederlanders is volledig gevaccineerd.

Er zijn nog wel flinke verschillen tussen verschillende regio’s. Zo is op Urk net een kwart (27 procent) van de inwoners volledig gevaccineerd. In Staphorst gaat het om 52 procent van de inwoners en in Neder-Betuwe en Reimerswaal ligt de vaccinatiegraad op 58 procent. In negen gemeenten is meer dan 90 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Op de kaart hieronder is te zien hoe jouw gemeente ervoor staat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore