Zoek op

Coronabrandhaard in Staphorst, check hoe het zit in jouw gemeente

12 oktober 2021 16:47 Aangepast: 13 oktober 2021 07:59
Beeld © RTL Nieuws/ANP

In bijna alle Nederlandse gemeenten is deze week minimaal één nieuwe positieve test gemeld. In 277 van de 352 Nederlandse gemeenten werden deze week meer coronagevallen gemeld dan een week eerder. Opvallend is het aantal besmettingen in de Biblebelt.

In verhouding werden veruit de meeste coronagevallen gemeld in Staphorst. Omgerekend werden hier 1458 positieve coronatests per 100.000 inwoners gemeld. Vorige week waren dat er nog 642.

Ook de Biblebelt gemeenten Woudenberg (509), Renswoude (422), Scherpenzeel (354), Barneveld (320) en Zwartewaterland (304) staan in de top 10 van gemeenten waar afgelopen week de meeste besmettingen zijn gemeld. In deze gemeenten is de vaccinatiegraad relatief laag vergeleken met de rest van Nederland.

Op de kaart hieronder is te zien hoe de nieuw gemelde positieve tests verdeeld zijn over het land. Let op: doordat mensen zich minder vaak laten testen bij klachten en omdat er zelftesten op de markt zijn kunnen de cijfers een vertekend beeld geven.

Het aantal positieve tests per gemeente tussen 6 en 12 oktober

Verdubbeling in 108 gemeenten

Ook in gemeenten buiten de Biblebelt steeg afgelopen week het aantal besmettingen hard. In 108 gemeenten was er minimaal sprake van een verdubbeling van het aantal besmettingen.

Zo lag het aantal nieuw gemelde positieve tests in Leiden vier keer hoger dan een week eerder. Begin oktober vond daar het Leidens Ontzet plaats, een drukbezocht meerdaags feest.

Alleen de gemeenten Pekela, Ameland, Schiermonnikoog en Rozendaal bleven afgelopen week helemaal coronavrij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verwachte najaarsstijging van corona ingezet: toename besmettingen met 48 procent

Stijging in alle veiligheidsregio's

In alle 25 veiligheidsregio's steeg het aantal coronagevallen. In verhouding zijn de meeste nieuwe coronagevallen gemeld in de regio IJsselland. Hier werden 164 nieuwe positieve tests per 100.000 inwoners gemeld. Hierna volgen de veiligheidsregio’s Gelderland-Midden (149) en Hollands-Midden (147).

De minste coronagevallen werden de afgelopen week gemeld in regio Noord-Holland-Noord. Hier werden 49 nieuwe positieve coronatests per 100.000 inwoners gemeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore