'Behandeld als zware crimineel'

Volkskrant-verslaggever weer vrij na arrestatie bij klimaatprotest

11 oktober 2021 21:00 Aangepast: 11 oktober 2021 21:14
Klimaatactivisten van actiegroep Extinction Rebellion blokkeren het kruispunt tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Beeld © ANP

Een verslaggever van de Volkskrant is enkele uren door de politie vastgehouden op verdenking van het belemmeren en beledigen van agenten. Hij deed verslag van een protest van actiegroep Extinction Rebellion in Den Haag. De journalist, Mac van Dinther, werd na vier uur vrijgelaten.

Dat meldt de Volkskrant. Van Dinther wordt nog wel verdacht van het beledigen van een politieagent. Na het incident vanmiddag, beklaagde De Volkskrant zich bij de politie over de aanhouding van Van Dinther. Zijn leidinggevende Eelco Meuleman sprak hem kort. "Hij mocht één telefoontje plegen. Hij zei dat hij behandeld werd als een zware crimineel."

In politiebusje geduwd

Van Dinther vertelde zijn chef dat hij bij de actie van Extinction Rebellion door de politie aan de kant was geduwd en werd bevolen meer afstand te nemen. "Dat vond hij geen goede gang van zaken, hij wilde dichter bij de groep actievoerders staan om te zien wat er gebeurde", vertelt Meuleman.

Met een week vol acties demonstreert de actiegroep tegen het huidige klimaatbeleid van de overheid. Met een week vol acties demonstreert de actiegroep tegen het huidige klimaatbeleid van de overheid.

De politie zou daarop hebben gezegd dat hij hen belemmerde, waarop Van Dinther dit als "kinderachtig" bestempelde. "Dat was blijkbaar genoeg om hem in het politiebusje te duwen."

Vrijlating

Van Dinther zei tegen de agent dat hij journalist was door zijn politieperskaart te laten zien die om zijn nek hing. "Daarop reageerde die agent met 'iedereen kan wel zeggen dat hij journalist is'." De Volkskrant drong er meermaals bij de politie op aan de verslaggever vrij te laten. Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zegt de politie om opheldering te vragen. 

Onafgemaakte tweet

Meuleman had de hele dag contact met Van Dinther, maar kon hem sinds het bericht op Twitter niet meer bereiken. Daarop heeft hij bij de politie zijn beklag gedaan over de aanhouding van de journalist. Van Dinther heeft vanaf het politiebureau nog een onafgemaakte tweet geplaatst. Meuleman vermoedt dat de telefoon daarna "uit zijn handen is getrokken".

De politie maakte vanmiddag een einde aan de blokkades van de actiegroep Extinction Rebellion, onder meer bij een kruising naast het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer. Daar en onder meer bij de Koningstunnel naast station Den Haag Centraal zijn meer dan tien demonstranten opgepakt.

Bekijk ook: Extinction Rebellion blokkeert Haags kruispunt

Met de actie willen de demonstranten van de actiegroep de regering dwingen om Nederland vóór 2025 klimaatneutraal te maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore