Weekcijfers

Verwachte najaarsstijging van corona ingezet: toename besmettingen met 48 procent

12 oktober 2021 15:03 Aangepast: 12 oktober 2021 16:46
Archieffoto van een coronatest Beeld © ANP / Robin Utrecht

Het aantal nieuwe coronagevallen is met bijna de helft gestegen. In de afgelopen zeven dagen zijn 17.832 positieve tests geregistreerd, tegenover 12.016 in de week ervoor. Dat is een stijging van ruim 48 procent. De uitbraak staat nu op het hoogste niveau sinds eind augustus. "De verwachte najaarsstijging lijkt ingezet", aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Afgelopen week werd weer meer getest en steeg het percentage positieve testen van 8,1 naar 10,3 procent. Het aantal positieve testen stijgt in elke leeftijdsgroep.

Zo is het virus afgelopen week aangetroffen bij 1434 kinderen van 5 tot en met 9 jaar. Dat is 55 procent meer dan de week ervoor. Bij 45- tot en met 49-jarigen steeg het aantal nieuwe gevallen met bijna 62 procent. Onder de zeventigers was een toename van bijna 75 procent te zien en onder 90-plussers van bijna 80 procent, maar daar gaat het nog om redelijk kleine aantallen. 

Versoepelingen oorzaak

Volgens het RIVM hebben de versoepelingen geleid tot meer contacten in de hele bevolking, en dus tot meer besmettingen. "Dat is een duidelijke oorzaak", zegt Susan van den Hof van het RIVM. "Dat hadden we ook verwacht. We zien het over de hele linie, in alle leeftijdsgroepen en regio's. En vooral in regio's waar pockets zijn met een lage vaccinatiegraad."

Gemelde positieve testen

Meer besmettingen door feesten

Uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat er steeds meer besmettingen te herleiden zijn naar feesten, borrels en bruiloften. Voor lang niet alle besmettingen wordt een bron gevonden. Maar waar dat wel het geval is, is steeds vaker een feest de plek waar het virus is doorgegeven.

Vier weken geleden waren 149 besmettingen te herleiden naar een feest. Dat was zo’n 3 procent van alle besmettingen waarvan een bron bekend is. Vorige week waren feesten al goed voor bijna 5 procent (173 besmettingen) van alle besmettingen met bron. Deze week telde het RIVM 367 besmettingen die te herleiden zijn aan feesten. Dat is 6,8 procent.

Zo bleken eerder bij een dorpsfeest in het noordoosten van Friesland minstens tien bezoekers besmet. Ook op andere plekken in het land zijn er vermoedens dat feesten voor een snelle lokale piek in het aantal besmettingen hebben gezorgd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Jonge: oudste ouderen krijgen boostershot coronavaccin aangeboden

Van de nieuwe gevallen van wie de bron bekend is, is meer dan de helft thuis besmet geraakt, door toedoen van een huisgenoot of gezinslid. Bij elkaar op bezoek gaan leidde tot 14 procent van de gevallen.

Bij ongeveer 14 procent van de mensen kon de besmetting worden herleid naar een school of een kinderopvang. Dat is vergelijkbaar met vorige week. Van alle mensen die sinds begin augustus positief testten, was de school of het kinderdagverblijf in 10 procent van de gevallen de bron.

Na het onderwijs volgt de werksituatie: zo'n 8 procent van de mensen is daar besmet geraakt. Dat percentage is vergelijkbaar met vorige week, maar het ligt boven het niveau sinds begin augustus. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Druk op de weg, maar treinverkeer blijft achter: 'Tijd voor nodig'

Het aantal nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis is deze week met 8 procent gestegen.  Vorige week ging het nog om 260 nieuwe opnames. Deze week werden er 281 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis.  Ook de ziekenhuisbezetting nam afgelopen week weer toe.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).  Op moment liggen er 512 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 374 op de verpleegafdeling en 138 op de intensive care. Vorige week waren dat er in totaal 483, van wie 41 op de intensive care. Daarmee is dat aantal met 54 procent gestegen. 

Het OMT en RIVM gaven in hun scenario al aan dat we deze winter een kleine golf kunnen verwachten. Ze hopen dat de piek in het ziekenhuis beperkt blijft doordat de meest kwetsbare mensen zijn gevaccineerd.

Bezetting verpleegafdeling en intensive care

8 op de 10 Nederlanders gevaccineerd

Nog wekelijks melden zich bij het RIVM nieuwe mensen voor een eerste vaccinatie. Het gaat om enkele tienduizenden per week. Bijna 85 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder heeft nu minstens één vaccinatie gehad. Ongeveer 81 procent van de Nederlanders is volledig gevaccineerd.

Er zijn nog wel flinke verschillen tussen verschillende regio’s. Zo is op Urk net een kwart (27 procent) van de inwoners volledig gevaccineerd. In Staphorst gaat het om 52 procent van de inwoners en in Neder-Betuwe en Reimerswaal ligt de vaccinatiegraad op 58 procent. In vijf gemeenten is meer dan 90 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Op de kaart hieronder is te zien hoe jouw gemeente ervoor staat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore