Ga naar de inhoud
D66, VVD & CDA

'Nederlandse kennis over DNA mag niet in handen komen van China'

VVD, CDA en D66 willen voorkomen dat Nederlandse DNA-kennis in handen komt van het Chinese regime. D66 wil zelfs een parlementair onderzoek. De politieke partijen reageren op de onthulling eerder vanochtend van RTL Nieuws en Follow the Money dat Nederlandse en Chinese wetenschappers samen onderzoek doen naar gevoelige DNA-technieken.

Het gaat om DNA-onderzoek waarbij gebruik is gemaakt van bloedmonsters die afkomstig zijn van Oeigoeren, een onderdrukte minderheid in China. Ook hebben betrokken Chinese wetenschappers banden met de politie in China. Het is bekend dat China de mensenrechten van minderheden schendt.

D66: parlementair onderzoek

"Mijn haren gaan recht overeind staan van dit nieuws", zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Zijn partij wil een parlementair onderzoek naar Chinese inmenging in Nederland.

Nederland
Lees meer
Nederland doet samen met China DNA-onderzoek: 'Fundamenteel fout'

"We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat Nederlandse DNA-kennis door de Chinese overheid als wapen wordt ingezet om Oeigoeren te onderdrukken", zegt Sjoerdsma. D66 wil in dat onderzoek een duidelijke focus op wetenschappelijke samenwerking. "Zodat we onze onderzoekers beschermen tegen dit soort onwenselijke samenwerkingsverbanden."

VVD: verontrustend

Ook de VVD vindt het 'verontrustend' dat universiteiten dit soort onderzoek doen samen met de Chinezen. Juist omdat we weten hoe China met minderheden omgaat, stelt Kamerlid Hatte van der Woude.

Als de universiteiten zelf het probleem niet zien, moet de minister wellicht in actie komen, zegt Van der Woude. "We kunnen niet het risico nemen dat er Nederlandse vingerafdrukken op onderdrukkingsinstrumenten staan."

CDA-Kamerlid René Peters noemt het 'zeer zorgelijk' dat Nederlandse toplaboratoria een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek waarvan het twijfelachtig is wat China met de uitkomsten doet. "Het kan niet zo zijn dat we onderdrukking en vervolging van minderheden, zoals Oeigoeren in China, mede mogelijk maken. Nederland moet scherper aan de wind varen als het om ongewenste kennis- en technologieoverdracht gaat." Peters gaat het demissionaire kabinet om opheldering vragen.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore