'Wij willen geen onderscheid maken'

Deze pizzeria sluit vanwege het coronabewijs: 'Dan maar minder omzet'

23 september 2021 15:32 Aangepast: 23 september 2021 15:56
Het restaurant sluit dit weekend de deuren. Beeld © Foto: La Fontana

Dit weekend mag je zonder een coronabewijs geen restaurant meer binnen. Niet iedere ondernemer is daar blij mee. Sommige horecagelegenheden weigeren bijvoorbeeld de verplichte QR-codes te checken. Pizzeria La Fontana in Veendam gaat nog een stapje verder en sluit de deuren van het restaurant.

"We willen geen onderscheid maken tussen mensen die wel en geen QR-code hebben", zegt eigenaar Linda de Groot. "Waarom mag de één wel binnenkomen, maar de ander niet? Dat voelt niet juist."

Verder als afhaalrestaurant

La Fontana gaat daarom de komende tijd verder als afhaalrestaurant, net als tijdens de lockdown. Een besluit dat pas gister, na weken peinzen, werd genomen.

Het is een principekwestie, zegt De Groot. "Ik vind het onterecht om nu opeens tegen een groep van onze bezoekers te zeggen: 'Je hebt ons gesteund tijdens de lockdown en toen eten bij ons afgehaald, maar nu mag je er niet in.' Dat is toch niet eerlijk?"

Miniatuurvoorbeeld
LEES OOK:

Deze cafés doen niet mee met coronabewijs: 'Wil mensen niet buitensluiten'

Wie een restaurant bezoekt moet vanaf 25 september met een QR-code kunnen aantonen gevaccineerd te zijn. Anders moet je een recente negatieve coronatest laten zien.

'Niet alleen maar financieel'

Hoewel de regering ernaar streeft om per 1 november alle coronamaatregelen af te schaffen, denkt De Groot dat de QR-codes misschien nog wel langer nodig zijn. Hoe dan ook, beide scenario's betekenen dat de pizzeria minder omzet gaat draaien door het besluit.

"Dan maar minder omzet. Het is niet alleen maar financieel, he? Je moet als persoon ook nog verder met jezelf, en achter je beslissingen kunnen staan."

Op de Facebookpagina van het restaurant kan die beslissing op overwegend positieve reacties rekenen. De Groot zegt er zelf nuchter onder te blijven, maar had een dergelijke respons niet verwacht.

Ze heeft ook geen idee of andere restaurants in haar omgeving haar voorbeeld volgen. "Daar gaat het ons niet om. Het is ons besluit, wat de rest doet, moet de rest zelf weten."  

Theater- en muziekwereld

Niet alleen in de horecasector, maar ook in de entertainmentwereld is niet iedereen het met het moeten tonen van een coronabewijs eens. Sommige artiesten en theatermakers verzetten zich door te weigeren op te treden.

Zo heeft cabaretier Hans Teeuwen uit protest alle voorstellingen van zijn show 'Nou Lekker Dan' uitgesteld naar het voorjaar. Giel Beelen gaat een stapje verder en geeft zijn theatertour KUKURU geheel gecanceld vanwege de maatregelen.

Rapper Def P, bekend van rapgroep Osdorp Posse, zegt op Twitter niet mee te willen werken aan 'de medische apartheid' en heeft daarom zijn vooruitgeschoven tour gecanceld. Zanger Tim Touwsma geeft met dezelfde bewoordingen aan ook niet meer op te willen treden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore