RIVM-weekcijfers

Fors minder positieve coronatests en ziekenhuisopnames

21 september 2021 15:29 Aangepast: 21 september 2021 15:39
Archieffoto Beeld © ANP

Het aantal nieuwe coronagevallen is de afgelopen week opnieuw gedaald. Bij het RIVM zijn 13.347 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is 16 procent minder dan vorige week. Toen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 15.976 meldingen binnen. Ook het aantal ziekenhuisopnames nam afgelopen week flink af.

Dat blijkt uit de nieuwste weekcijfers die het RIVM vanmiddag bekend heeft gemaakt. Ook het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is gedaald. Dat is nu 0,91, vorige week was dit 0,99. De afgelopen week daalde het aantal mensen dat zich liet testen met 6 procent. Het percentage positieve testen daalde van 9 procent naar 8 procent.

Uit de cijfers blijkt dat in verhouding nog steeds de meeste besmettingen plaatsvinden bij jongeren en kinderen. Afgelopen week vond 13,1 procent van de besmettingen plaats bij tieners tussen de 10 en 14 jaar oud. In de leeftijdsgroep 5 tot 9 jaar oud ging het om 11,3 procent van de besmettingen.

Minder coronapatiënten in het ziekenhuis

Deze daling is ook in de ziekenhuisbezetting terug te zien. Op dit moment liggen er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) 578 coronapatiënten in het ziekenhuis. 200 van hen op de intensive care en 378 op de verpleegafdeling. Vorige week lagen er nog 634 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat betekent dat meer mensen het ziekenhuis verlaten dan dat er binnenkomen.

Ook het aantal ziekenhuisopnames is deze week weer afgenomen. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames was deze week 287, vergeleken met 374 vorige week. Dat is 26 procent minder. Het aantal nieuwe opnames op de intensive care daalde van 80 naar 66.

Bezetting verpleegafdeling en intensive care

Steeds meer mensen volledig gevaccineerd

Ruim 83 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder heeft minstens één vaccinatie gehad, blijkt uit de cijfers van het RIVM. 79 procent van de Nederlanders is volledig gevaccineerd.

Er zijn nog wel flinke verschillen tussen mensen van verschillende leeftijden. Vier op de tien tieners van 12 tot 17 jaar oud zijn nu volledig gevaccineerd. Bij alle andere leeftijdsgroepen gaat het om 6 op de 10 mensen die al twee coronavaccinaties hebben gehad.

Vaccinatiegraad per geboortejaar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore