Koopkracht

Prinsjesdag: dit zijn de voorlopige verwachtingen voor 2022 voor jouw portemonnee

21 september 2021 16:44 Aangepast: 21 september 2021 21:19
Archieffoto Beeld © ANP

Hoeveel geld hou jij volgend jaar over? Het Centraal Planbureau (CPB) berekende dat de meerderheid van de huishoudens er in 2022 voorlopig niet of nauwelijks op vooruit zal gaan. Bekijk hier wat de verwachtingen zijn voor gezinnen als het jouwe.

Een gemiddeld huishouden gaat er volgend jaar 0,1 procent op vooruit in koopkracht. De verwachting van het Centraal Planbureau is gebaseerd op de begroting van het huidige demissionaire kabinet. De begroting kan nog aangepast worden als er een nieuw kabinet aantreedt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat stelt Prinsjesdag voor met een demissionair kabinet?

Voorlichtingsinstituut Nibud heeft deze verwachtingen gebruikt om voor 117 verschillende voorbeeldhuishoudens te berekenen wat zij volgend jaar overhouden. De cijfers van het Nibud staan in onderstaande tool. Kies de gezinssituatie die het meest op die van jou lijkt, dan zie je wat er voorlopig wordt voorspeld voor huishoudens als dat van jou.

Bron: Nibud. Werkt de tool niet goed? Klik hier om hem in een nieuw scherm te openen.

In de tool hierboven zie je doorsnee gezinnen. De koopkrachtcijfers laten zien hoe keuzes van het demissionair kabinet een vergelijkbaar huishouden als jouw huishouden raken. De lonen stijgen gemiddeld met 2,2 procent, maar vanwege de inflatie worden de producten ook duurder (inflatie is 1,8 procent) waardoor we er weinig van voelen in onze portemonnee. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw sobere Prinsjesdag met weinig goed nieuws voor onze portemonnee

Maar er zijn ook andere situaties die van invloed zijn op de huishoudportemonnee van jouw gezin. Bijvoorbeeld het veranderen van baan, meer of minder gaan werken, een verhuizing, gezinsuitbreiding of een scheiding zijn gebeurtenissen die veel meer invloed kunnen hebben op je huishoudportemonnee dan de plannen van het kabinet. Jouw specifieke situatie kan dus heel anders uitpakken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore