Ga naar de inhoud
Syriër ontkent

Bijna 16 jaar cel voor 'Balie-jihadist' Aziz A.

Fatah A. en 'Balie-jihadist' Aziz A. in maart in de rechtbank. Beeld © ANP / Aloys Oosterwijk

'Balie-Syriër' Aziz A. gaat 15 jaar en 9 maanden jaar de cel in. De 35-jarige A., die in 2017 ineens opdook in debatcentrum De Balie in Amsterdam, is schuldig aan onder meer deelname aan een terroristische organisatie tussen 2011 en 2014. Dat besloot de rechter in Rotterdam vanmiddag.

Eerder werd een celstraf van 23 jaar tegen hem geëist. Volgens het Openbaar Ministerie verkeerde A. in de hoogste regionen van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, waar hij een leidinggevende positie had. De rechtbank komt nu tot dezelfde conclusie.

Broer ook de cel in

Ook zijn 44-jarige  broer Fatah stond terecht vandaag. Hij krijgt 11 jaar en 9 maanden cel voor deelname aan de terroristische organisatie. Tegen Fatah werd eerder tien jaar cel geëist.  

De rechtbank heeft rekening gehouden met de lange duur van de zaak. De broers krijgen daarom beide drie maanden gevangenisstraf minder.

23
Lees ook:
23 jaar cel geëist tegen 'Balie-jihadist' Aziz A.

Het verschil in straf tussen de broers komt 'door een verschil in de bewezen feiten en omdat hun leidinggevende rol verschillend van aard en omvang was', aldus de rechtbank..

'Hipster imago'

Aziz had zich volgens justitie in zijn nieuwe woonplaats Amsterdam 'een hipster-imago' aangemeten en leefde het leven waarin 'feesten en vrouwen' de boventoon voerden.

Tijdens de vertoning in De Balie van een documentaire over het Syrische Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS), werd Aziz herkend door activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently.

Aziz is ook de ex-vriend van de Nederlandse journaliste Ans Boersma, die in 2019 Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte. De Syriër ontkent met klem dat hij ooit heeft deelgenomen aan een terroristische organisatie.