'Onveilige maatregelen'

'Marengo-kroongetuige Nabil B. krijgt geen geld van justitie'

20 september 2021 10:01 Aangepast: 20 september 2021 10:02
Rechtbanktekening van de verdachten die terechtstaan in het proces-Marengo. Beeld © ANP

Marengo-kroongetuige Nabil B. krijgt geen geld van het Openbaar Ministerie. Dat meldt de Volkskrant, die vertrouwelijke stukken heeft ingezien. Daaruit zou ook blijken dat B. onder druk is gezet toen hij uit het getuigenbeschermingsprogramma dreigde te stappen.

Eerder wilden advocaten van Mohamed M., verdachte in het bekende moordproces, al duidelijkheid over de vermeende vergoeding. De raadslieden hadden berichtjes van B. naar zijn partner ingezien op zijn telefoon. Die berichten verstuurde hij van eind 2017 tot begin 2018 vanuit de gevangenis.

Uit die gesprekken zou blijken dat B. er financieel bij gebaat was om een verklaring af te leggen. De raadslieden van M. stelden dat het verboden is om geld aan te bieden voor een verklaring. De advocaten vroegen daarom om duidelijkheid van justitie. De Volkskrant stelt nu dat er nooit geld is betaald aan B..

Dreigen

Ook zou uit de stukken blijken dat het Team Getuigen Bescherming van het OM heeft gedreigd met 'onaangename en onveilige maatregelen' tegen B., zijn familie en zijn advocaten. Die maatregelen zouden zijn genomen in de periode dat B. wilde stoppen met het getuigenbeschermingsprogramma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM blundert opnieuw: weer foto's gelekt van kroongetuige Nabil B.

B. zei in april 2019 geen vertrouwen meer te hebben in het Team Getuigen Bescherming (TGB). De kroongetuigedeal werd toen door het OM bekendgemaakt, terwijl de familie van B. nog niet in veiligheid was gebracht. Een week later werd de broer van B. doodgeschoten.

Spanningen

Uiteindelijk bleef B. kroongetuige, maar de spanningen tussen het TGB en B. zouden in die periode hoog zijn opgelopen. Dat zou blijken uit mailwisselingen tussen iemand van het TGB en de toenmalige advocaten van B..

Er werd volgens de krant onder meer gedreigd om B. onder zijn eigen naam naar een gevangenis over te plaatsen waar hij minder veilig zou zijn. Ook zou hij in die gevangenis minder bezoek krijgen van zijn gezin én zou zijn Skype-verbinding met zijn gezin worden afgenomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Artikel over kroongetuige Nabil B. gepubliceerd, na toestemming rechter

Daarbovenop zouden zijn advocaten zich 'gewoon bij de hoofdingang voor bezoek' moeten melden, schrijft de Volkskrant. Ook zij zouden daardoor kwetsbaarder zijn.

Marengoproces

Het Marengoproces draait om een reeks onderwereldmoorden en plannen, pogingen en voorbereidingen daartoe. Het liquidatieproces wordt vandaag hervat, voor het eerst sinds de dood van misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Bekijk in deze video – gemaakt in maart van dit jaar – waar het Marengoproces over gaat: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore