'In strijd met de wet'

Rusland verbiedt lesbische nonnenfilm van regisseur Paul Verhoeven

18 september 2021 20:08 Aangepast: 19 september 2021 06:30
Paul Verhoeven Beeld © ANP

Rusland heeft de nieuwe Paul Verhoeven-film Bendetta verboden. Het nieuwe werk van de 83-jarige Nederlandse regisseur gaat over de liefde tussen twee lesbische nonnen.

De film, die vanaf 7 oktober in de Russische bioscopen zou draaien, heeft geen distributievergunning van het ministerie van cultuur gekregen. Begin juli ging de film in première in Cannes.

Het verhaal van de nonnen zou vanwege een bepaalde scène in strijd zijn met een Russische wet, meldt het Russische persbureau Tass vandaag. In die scène wordt een zelfgemaakte dildo gebruikt in de vorm van een heilige. Dat wordt beschouwd als beledigend voor religieuze mensen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paul Verhoevens Blessed Virgin heet nu Benedetta

Volgens critici is het in Rusland sowieso moeilijk om films over homoseksualiteit op het witte doek te krijgen. Veel filmmakers knippen de scènes daarom bij voorbaat al uit hun werk.

Respons

Het epos over de lesbische liefde tussen twee nonnen in de late middeleeuwen leidt zoals verwacht tot discussie onder de kijkers en critici. Nederlandse critici prijzen de film op sociale media als ‘vintage Verhoeven’ vanwege de expliciete seks- en geweldsscènes.

De buitenlandse media zijn gematigd positief over het epos, al is er unaniem lof voor de Belgische actrice Virginie Efira die de hoofdrol speelt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gemengde reacties op veelbesproken lesbische nonnen-film Verhoeven

Variety spreekt van een 'guilty pleasure'. "Verhoeven is nooit een subtiele regisseur geweest. Maar hij brengt de scènes waarin de vrouwen hun intimiteit opbouwen met een zekere tederheid."

The Hollywood Reporter stelt dat het hele verhaal 'een beetje idioot en over de top is'. "Maar veel films van Verhoeven schurken tegen camp aan omdat zij bedoeld lijken als satire. Benedetta, met zijn verknipte visie op het katholieke geloof in het renaissancistische Italië, is geen uitzondering op die regel." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore