Overheid nalatig

Weduwe eist ton smartengeld in eerste rechtszaak coronabrandhaard Ischgl

17 september 2021 06:29 Aangepast: 17 september 2021 10:41
Uittocht uit Ischgl. De wintersporters vertrokken in maart 2020 halsoverkop, en velen namen het virus mee. Beeld © ANP

Het werd wel het Wuhan van Europa genoemd: het Oostenrijkse skioord Ischgl was begin 2020 een van de grootste coronabrandhaarden van Europa. Vandaag begint de eerste rechtszaak van nabestaanden, die de autoriteiten in Ischgl en de Oostenrijkse regering verantwoordelijk houden. Ook namens honderden Nederlanders die ziek werden worden rechtszaken voorbereid. "Dit mag nooit meer gebeuren."

De zaak die vandaag begint is aangespannen door de weduwe van een 72-jarige Oostenrijker, die vier weken na zijn skivakantie in Ischgl overleed. Ze eist een ton aan smartengeld van de Oostenrijkse staat. Eerder is al door een onafhankelijke onderzoekscommissie vastgesteld dat de autoriteiten ernstige inschattingsfouten maakten, en nalatig zijn geweest.

Chaos

In het kort: toen begin maart 2020 bleek dat een barman veel mensen had besmet met Covid-19, bleef het skioord nog dagen open. Dus met volgepakte skiliften, en een aantal drukke terrassen en bars. Tot de Oostenrijkse premier Kurz het op 13 maart opeens tot quarantainegebied verklaarde. Wat volgde was een chaotische uittocht van duizenden toeristen, soms in volgepakte bussen, die het virus vervolgens over heel Europa verspreidden.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Harde conclusies over coronabrandhaard Ischgl: fout na fout gemaakt

De zaak van vandaag is de voorbode van een veel grotere zaak die de Oostenrijkse consumentenorganisatie VSV wil aangespannen namens 6000 mensen uit 45 landen, die destijds op wintersport waren in Ischgl. Onder hen bijna 800 Nederlanders. Zoals de 47-jarige Jorrit Weerman, die doodziek werd na zijn skivakantie.

Jorrit Weerman in het skigebied bij Sankt Anton. Eenmaal terug werd hij binnen enkele dagen ernstig ziek. Jorrit Weerman in het skigebied bij Sankt Anton. Eenmaal terug werd hij binnen enkele dagen ernstig ziek.

"Ik heb toen echt moeten vluchten uit Sankt Anton. Die vrijdag dat alles op slot ging, het leek wel een war zone. Mensen renden met koffers over straat. Ski’s werden gewoon bij de verhuur naar binnen gegooid. Wij wisten met taxi’s het gebied te ontvluchten, en zijn via München terug naar Amsterdam gevlogen. Na drie of vier dagen werd ik ziek", vertelt Weerman.

Het coronavirus had hem goed te pakken. "Ik kreeg heel hoge koorts en heb negen dagen thuis in bed gelegen. Ik kon niks meer. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis en heb daar vier dagen aan de zuurstof gelegen. Uiteindelijk heb ik ook hydrochloroquine gehad. Ze waren destijds nog aan het zoeken naar de juiste medicatie", zegt hij.

Het Ibiza van de Alpen werd Ischgl genoemd, in betere tijden. Het Ibiza van de Alpen werd Ischgl genoemd, in betere tijden.

Uiteindelijk ging het steeds beter, maar de weg terug was moeizaam. "Ik kon echt niks. Moet je je voorstellen: het smeren van een boterham kostte me een uur. Toen ik werd ontslagen uit het ziekenhuis ben ik gaan lopen. Beetje bij beetje. Wandelen heeft me echt geholpen. Mijn longen waren clean. Maar uit onderzoek blijkt dat mijn hart wel schade heeft gehad. Met medicijnen moet het uiteindelijk zijn verholpen."

'Nooit meer'

Weerman voelt zich nu weer goed, zegt hij. Over de rechtszaak: "Ik heb me aangemeld bij die groep. Ze willen de Oostenrijkse staat aansprakelijk stellen. Ik denk dat het goed is. Ze hadden het op hoog niveau kunnen stopzetten. Wat ik ermee hoop te bereiken is dat dit nooit meer zal gebeuren. Dus met andere woorden, dat ze direct zaken en gebieden sluiten als duidelijk is dat mensen gezondheidsrisico’s kunnen lopen."

Bekijk ook: Skidorp Ischgl werd coronabrandhaard: 'Alles draait hier om geld'

In het populaire ski-oord Ischgl ging het helemaal mis aan het begin van de coronacrisis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore