'Olifantmammoethybride'

Bedrijf wil uitgestorven wolharige mammoet weer tot leven wekken

13 september 2021 21:25 Aangepast: 16 september 2021 15:00
Een wolharige mammoet, in mei 2007 gevonden in Siberië. Beeld © Foto: AFP

Amerikaanse wetenschappers hebben 15 miljoen dollar (12,7 miljoen euro) opgehaald om de wolharige mammoet weer tot leven te wekken. Althans, het doel is om een soort hybride van de olifant en de mammoet te creëren die zou kunnen overleven in extreme kou.

Dat meldt de Britse krant The Guardian. De harige olifantensoort stierf ongeveer 10.000 jaar geleden uit. Het is niet de eerste keer dat de moderne wetenschap speelt met het idee om het dier 'tot leven' te wekken. Met het ophalen van 15 miljoen dollar zit er voor het eerst daadwerkelijk schot in de zaak.

DNA kruisen

Het geld is verzameld door het gloednieuwe bedrijf Colossal, dat zich wil focussen op biowetenschap en genetisch onderzoek. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flinke vondst bij sluisbouw: botten van mammoet, neushoorn en walvis

Het olifanten-DNA wordt aangepast door er mammoetkenmerken aan toe te voegen, zoals dikke haren en een dikke vetlaag, beide beschermend tegen de kou.

Embryo's van de kruising worden vervolgens ingebracht bij Aziatische olifanten, die met uitsterven worden bedreigd. Mocht dat niet lukken, dan valt de keuze op kunstbaarmoeders.

Nieuw leefgebied

Als alles volgens plan verloopt, hoopt Colossal dat over zes jaar de eerste kalfjes worden geboren. Aan The Guardian vertelt een van de initiatiefnemers dat het doel is om 'een tegen de kou resistente olifant te maken, die zich gedraagt én eruitziet als een mammoet'.

Uit wetenschappelijke hoek klinkt ook kritiek op het onderzoek, waarvan het doel niet alleen het terugbrengen van de wolharige mammoet is, maar de Aziatische olifant ook nieuw leefgebied moet geven op Siberische toendra's.

Er zijn onder meer twijfels of bestaande olifanten wel met de 'nieuwe' mammoeten willen paren.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore