Weekcijfers

Ziekenhuisopnames, -bezetting en besmettingen: alle coronacijfers dalen

14 september 2021 15:32 Aangepast: 14 september 2021 15:48
Afname van een coronatest. Beeld © ANP

Het aantal nieuwe coronagevallen is de afgelopen week licht gedaald. Bij het RIVM zijn 15.976 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Ook zijn er de afgelopen week minder mensen in het ziekenhuis opgenomen.

Dat blijkt uit de nieuwste weekcijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanmiddag heeft bekendgemaakt. Het is voor het eerst in een maand dat de weekcijfers dalen. Vorige week meldde het RIVM nog 17.890 positieve coronatesten. 

Besmettingen bij kinderen stijgen

Uit de cijfers blijkt dat steeds meer kinderen positief testen op het coronavirus. In de afgelopen zeven dagen testten 1872 kinderen van 5 tot en met 9 jaar oud positief, dit is 11,4 procent van alle besmettingen. Dat is het hoogste aantal sinds de weekcijfers van 4 mei, dus ruim vier maanden geleden. 

Het hoogste aantal besmettingen deze week was in de leeftijdscategorie 10 tot 14 jaar oud. 2091 tieners testten positief, dit is 12,8 procent van het totaal.

De afgelopen weken bleef het totaalaantal nieuwe besmettingen stabiel:

Bij niet alle positief geteste mensen is bekend waar ze het virus hebben opgelopen. Van de mensen bij wie dit wel bekend is, was de school of de kinderopvang in een op de vijf gevallen de bron. Alleen thuis wordt het virus nog vaker overgedragen.

Ook minder mensen in het ziekenhuis

Deze daling is ook in de ziekenhuizen terug te zien. In vergelijking met vorige week zijn er deze week minder coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames was deze week 355, vergeleken met 418 vorige week. Het aantal nieuwe opnames op de intensive care daalde van 94 naar 75.

Ook de ziekenhuisbezetting daalde. Op dit moment liggen er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) 635 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dit is het laagste aantal opgenomen coronapatiënten sinds 28 juli. 

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 432 patiënten en op de intensive cares liggen 203 coronapatiënten. Vorige week lagen in totaal 678 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 215 op de intensive care.

Driekwart volledig gevaccineerd

Ruim 83 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder heeft minstens één vaccinatie gehad, blijkt uit de cijfers van het RIVM. Bijna driekwart van de Nederlanders is volledig gevaccineerd.

Er zijn nog wel flinke verschillen tussen mensen van verschillende leeftijden. Vier op de tien tieners van 12 tot 17 jaar oud zijn nu volledig gevaccineerd. Bij alle andere leeftijdsgroepen heeft minstens de helft van de mensen al twee coronavaccinaties gehad.

Vaccinatiegraad per geboortejaar

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vaccinatiegraad in jouw gemeente: Urk het laagst, Schiermonnikoog het hoogst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore