Vorig jaar 100.000 meldingen

Inspectie: opvang van verwarde mensen kost politie te veel tijd

09 september 2021 13:11
Een politieagent, archieffoto. Beeld © ANP

De regering moet zorgen dat mensen met psychische problemen sneller worden opgevangen door specialisten in plaats van door de politie. Dat staat in een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Agenten zijn volgens het rapport soms veel tijd kwijt aan verwarde mensen en dat gaat ten koste van de noodhulpverlening, die om allerlei redenen toch al zwaar belast wordt.

100.000 meldingen

Vorig jaar kreeg de politie meer dan 100.000 meldingen van mensen met verward gedrag te verwerken, waarvan een deel spoedgevallen. De problematiek is in de laatste tien jaar groter geworden.

Het is de bedoeling dat de politie die mensen zo snel mogelijk overdraagt aan de geestelijke gezondheidszorg, maar dat duurt in de praktijk vaak lang, stelt de inspectie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapport: onvoldoende zicht op veiligheidsrisico's verwarde personen

Daardoor kunnen agenten niet naar andere noodmeldingen, of worden deze mensen noodgedwongen meegenomen naar het bureau, terwijl dat niet altijd nodig of wenselijk is. Ook niet voor de mensen die het betreft.

‘Blijft om aandacht vragen’

De inspectie dringt er bij de ministers van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport op aan om te zorgen dat dit probleem wordt aangepakt. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus heeft in een brief laten weten dat er al over de opvang van verwarde personen nagedacht wordt.

"Dit neemt niet weg dat de aanpak voor personen met verward gedrag, waaronder het vervoer, onverminderd om aandacht blijft vragen", schrijft hij. Een structurele oplossing is namelijk nog niet gevonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore