'Niet te vergelijken'

Burgemeester Halsema reageert met afschuw op dragen Jodenster bij protest

06 september 2021 19:26 Aangepast: 06 september 2021 19:42
Demonstranten op de Dam tijdens de manifestatie Samen voor Nederland. Beeld © ANP

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zegt dat ze 'met afschuw' heeft gezien dat tijdens de demonstratie tegen de coronamaatregelen zondag op de Dam mensen een gele Jodenster op hun kleding droegen. "Ik roep de organisatie van de demonstratie op om het dragen van de ster te veroordelen en te voorkomen dat dit nog eens gebeurt", laat ze weten.

De burgemeester roept alle deelnemers aan de demonstratie op afstand te nemen van dit gedrag.

Op geen manier te vergelijken

"Het onbeschrijflijke leed van onze Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog is op geen enkele manier te vergelijken met de problemen die mensen vandaag ondervinden van de coronapandemie", aldus Halsema.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaans congreslid Greene: 'Sorry voor vergelijking mondkapje en Jodenster'

"Ons nationaal monument op de Dam herinnert ons nog elke dag aan deze gitzwarte periode in het verleden. Ik roep iedereen op om respectvol om te gaan met deze historisch beladen plek. Dat juist op de Dam mensen het nodig vinden een gele ster te dragen is dieptriest en bijzonder kwetsend voor alle overlevenden en nabestaanden."

Protest

In Amsterdam kwamen zondag ruim 20.000 mensen af op een protest tegen de coronamaatregelen. Ze verzamelden op de Dam en liepen daarna in een grote optocht door het centrum. Zo'n zestig organisaties waren vertegenwoordigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore