25 keer goud

Nederland sluit Paralympics af als vijfde in medailleklassement

05 september 2021 12:07

De 73 sporters die namens Nederland actief waren op de Paralympische Spelen hebben in totaal 59 medailles behaald. Wheeler Nikita den Boer was op de slotdag de laatste atlete van TeamNL die een plak in ontvangst mocht nemen: brons op de marathon.

Met 25 gouden medailles, 17 zilveren en 17 bronzen eindigde Nederland op de vijfde plaats in het medailleklassement, waar de hoeveel goud het verschil maakt. China was veruit het succesvolst met 96 keer goud, 60 keer zilver en 51 keer brons.

Sinds 1988 niet zó goed gedaan

Daarachter volgden Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en de Russische atleten, die vanwege een dopingstraf niet als Rusland maar als RPC (Russisch Paralympisch Comité) mochten deelnemen. Op de Paralympische Spelen van Rio 2016 en Pyeongchang 2018 waren ze niet welkom.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland met 14 atleten bij openingsceremonie Paralympics

Het is voor het eerst in 33 jaar dat Nederland zoveel gouden medailles binnen wist te halen. De vijfde plaats was het beste resultaat sinds 1976, toen Nederland in de Canadese stad Toronto tweede werd op toen nog veel kleinere Paralympics.

'Meer dan tevreden'

Chef de mission Esther Vergeer was meer dan tevreden met het resultaat, al had ze één kanttekening. "In totaal hadden we in Rio 2016 meer medailles: 62 tegen nu 59. Maar dat heeft ook met ons strenge selectiebeleid te maken." In Rio bestond de Nederlandse afvaardiging nog uit 126 sporters.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wheeler Den Boer bezorgt TeamNL nog brons op slotdag Paralympics

Handbiker Jetze Plat en zwemmer Rogier Dorsman waren de succesvolste sporters van TeamNL in Tokio, met beiden drie gouden medailles. Dorsman draagt vandaag de Nederlandse vlag tijdens de sluitingsceremonie. Plat deed dat bij de openingsceremonie al.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore