Ga naar de inhoud
'Veel mis met deze jongens en meisjes'

Wangedrag bij Amsterdams studentencorps: extreem vernederen, schoppen, in elkaar slaan

De buitenkant van het gebouw van de Amsterdamse Studenten Corps. Beeld © ANP / Sem van der Wal

Het grensoverschrijdend gedrag tijdens de ontgroening bij studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. in Amsterdam betreft extreem vernederen, schoppen en in elkaar slaan. Dat valt op te maken uit een brief van het bestuur van de Vereniging van Reünisten van de vereniging, die het contact onderhoudt tussen oud-leden en actieve leden.

Het zouden zowel jongens als meisjes zijn die zich eraan schuldig hebben gemaakt, blijkt uit de brief.

'Extreem vernederen'

"In onze ogen is echt veel mis met een aantal jongens en zeker ook meisjes dat het als normaal beschouwt dat extreem vernederen, schoppen en in elkaar slaan onderdeel behoort te zijn van de korte groentijd."

Studentencorps
Lees ook:
Studentencorps Amsterdam stopt de ontgroening na geweld

Vrijdag werd bekend dat het studentencorps onmiddellijk stopte met de dispuutkennismakingstijd, omdat het bestuur meldingen had ontvangen van wangedrag tijdens de ontgroening. Wat er precies was gebeurd, vertelde een woordvoerder niet, maar het zou 'volstrekt onacceptabel' zijn.

In de brief van de reünisten staat daarover: "De (groen)besturen van de disputen waarvan klip en klaar is dat er misdragingen aan de orde zijn, zijn zeer bedreven in het geheel verdraaien van feiten richting Senaat en hun eigen reünisten. Er wordt glashard ontkend, het wordt klein gemaakt, ook wanneer letsel zichtbaar is en de nuldejaars verklaren dat er geweld heeft plaatsgevonden."

Kan
Lees ook;
Kan een studenten-ontgroening wel coronaproof? Deze verenigingen lossen het zo op

Studentenvereniging

De vereniging viert in juli 2022 haar 170 jarig bestaan, zo schrijven de reünisten, maar 'er is geen reden voor een feest wanneer de gewenste en kennelijk noodzakelijke cultuuromslag niet gaat plaatsvinden'. 

Het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.) is volgens de eigen site met ruim 2700 actieve leden de grootste studentenvereniging van Nederland.