Festivalgangers in België

Geen festivals? Vlak over de grens mag het wél: 'Alsof er nooit corona is geweest'

04 september 2021 21:55 Aangepast: 04 september 2021 22:09
Het publiek gaat los bij De Kreuners. Beeld © Eric Lenders

In Nederland kunnen grote festivals nog altijd niet doorgaan. Maar in België wel. Bijvoorbeeld in het plaatsje Bree, 15 minuten over de grens bij Weert. Daar is dit weekend het festival Breekout, met de Limburgse band Rowwen Hèze als hoogtepunt.

Op het festival zijn dit weekend 2500 mensen welkom. De regels in België zijn minder streng dan in Nederland. Hier mogen maximaal 750 bezoekers worden toegelaten en meerdaagse evenementen zijn nog altijd niet toegestaan.

En dus toog Eric Lenders naar België om eindelijk weer naar een optreden van zijn favoriete band Rowwen Hèze te gaan.

Hele publiek staat te klappen

Aan de telefoon is Eric nauwelijks te verstaan onder het festivalrumoer. "Wacht, ik loop even uit de herrie!"

Even later lukt het toch om te vertellen over het festival. "Het is geweldig. De Belgische rockband De Kreuners staat nu te spelen, iedereen is uitgelaten, het hele publiek staat te klappen. Het is alsof alles gewoon weer kan. En dan moet Rowwen Hèze nog komen."

En ook voor de artiesten is het mooi om weer op een festival te staan, ziet Eric: "De Kreuners spraken net het publiek toe: 'heeft u enig idee hoe het is om hier weer te spelen?' Ik kreeg er kippenvel van."

Eric komt uit Panningen, dertig kilometer van Bree. "Dat stelt niks voor. Toch zie ik weinig Nederlanders hier, vooral Belgen."

Eric (r.) op Breekout Eric (r.) op Breekout

Een beetje anders voelt het toch wel, een festival in coronatijd. "Het is wel raar om weer tussen zoveel mensen te staan. Je probeert toch een beetje afstand te houden. Daardoor is de sfeer wel iets rustiger dan normaal."

Zoals het hoort

En dat in België mag wat in Nederland verboden is? "Bizar dat daar zo'n verschil tussen zit. Het is hier alsof er niks aan de hand is. Ik sprak een Belg die zei dat in Nederland niemand zich aan de regels houdt, maar hier zijn die regels er niet eens."

Hoe dan ook is Eric blij dat hij Rowwen Hèze eindelijk weer écht kan zien optreden, zoals het hoort. "Vorige week was ik bij een concert in Nederland, daar mochten 750 mensen komen en moest je zitten. Hier in Bree mag iedereen gewoon staan. Ik krijg het gevoel alsof er nooit corona is geweest. Het is fantastisch."

Ook in Duitsland komt het nachtleven weer op gang. Daar mochten de nachtclubs vannacht weer open. Correspondent Jeroen Akkermans ging langs:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore