Ga naar de inhoud
Het laatste vliegtuig is opgestegen

Amerikanen na twintig jaar definitief vertrokken uit Afghanistan

Een van de Amerikaanse vliegtuigen die vandaag vertrokken uit Kaboel Beeld © ANP

De Amerikaanse troepen hebben hun terugtrekking uit Afghanistan een dag eerder dan aangekondigd voltooid, maakte het ministerie van Defensie maandag bekend. De evacuaties van buitenlanders en Afghanen vanaf het vliegveld van Kabul is stopgezet.

Topgeneraal Kenneth McKenzie zei dat de laatste Amerikaanse vlucht eerder op de dag is vertrokken. Er was geen overdracht, maar de Amerikanen hebben de 'behulpzame' taliban verteld wanneer ze zouden vertrekken.

Hij erkende tegenover de pers dat het niet is gelukt alle Amerikanen het land uit te krijgen, omdat zij het vliegveld niet konden bereiken.

120.000 mensen geëvacueerd

Hiermee komt een einde aan 20 jaar westerse militaire aanwezigheid in het land waar de fundamentalistische taliban de macht ruim twee weken geleden overnamen.

Sindsdien hebben de VS en hun bondgenoten meer dan 120.000 mensen geëvacueerd vanuit Kabul, maar er blijven nog mensen achter in het land. Volgens McKenzie waren er bij de aftocht geen evacués meer op het vliegveld.

Nederland
Lees ook:
Nederland stopt vandaag met evacuaties vanuit Afghanistan: militairen en ambassadepersoneel weg

Op Hamid Karzai International Airport is nu geen luchtvaartautoriteit meer en er is geen controle meer over het Afghaanse luchtruim, meldt de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.

Twintig jaar oorlog

Het Amerikaanse leger viel Afghanistan in 2001 binnen vanwege de aanslagen van al-Qaeda op 11 september in de Verenigde Staten.

Dat gebeurde nadat de taliban, de toenmalige machthebbers van Afghanistan, weigerden de leider van de terreurgroep uit te leveren. De taliban werden verdreven en NAVO-landen inclusief Nederland stuurden troepen naar Afghanistan nadat de VS een beroep op hen hadden gedaan.

In de jaren daarop werd een nieuwe regering geïnstalleerd en bleven de buitenlandse troepen om de veiligheid te waarborgen en te helpen bij de wederopbouw.

Verslagen, maar niet verdwenen

De taliban waren verslagen, maar niet verdwenen. Zij voerden aanslagen uit en probeerden gebieden te heroveren en lokale machthebbers voor te bereiden op een machtswisseling.

Bijna
Lees ook:
Bijna duizend mensen op de been in Amsterdam voor Afghanistan

Na jarenlange onderhandelingen sloten de taliban en de VS in 2020 een akkoord over het vertrek van de VS en de NAVO. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde in april dit jaar aan zich te houden aan de afspraken van zijn voorganger Donald Trump, maar verplaatste de deadline.

De taliban maakten vervolgens een snelle opmars en kwamen halverwege deze maand met de verovering van Kabul weer aan de macht.

Bekijk ook: Rasul moest schoonzussen achterlaten in Kabul

01:39
Rasul vluchtte met zijn familieleden halsoverkop Afghanistan uit. Maar twee schoonzussen kwamen niet door de paspoortcontrole. Nu zitten zij vast in Afghanistan, zonder zicht op een vlucht naar Nederland.