Start 1 september

45 mensen doen mee aan Amsterdamse proef tegen etnisch profileren door agenten

30 augustus 2021 19:53 Aangepast: 30 augustus 2021 19:54
Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam gaat maximaal 45 waarnemers inzetten bij een proef gericht tegen etnisch profileren door agenten. De bedoeling is dat de waarnemers met de politie de straat opgaan en meekijken hoe die preventief fouilleert.

De waarnemers zijn geselecteerd 'op volgorde van binnenkomst' uit de 173 mensen die zich hadden aangemeld. Dat laat burgemeester Femke Halsema vandaag weten in een brief. De proef begint komende woensdag, 1 september.

De gemeente wil met de proef onderzoeken of de politie mensen bij de controle echt willekeurig kiest en niet op basis van huidskleur of andere kenmerken. De wapencontroles zijn in vijf buurten: Bijlmer-Centrum, Burgwallen Nieuwe Zijde, Geuzenveld, de Dapperbuurt en de Waterlandpleinbuurt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister: waarnemers zullen zien dat politie controles Amsterdam goed doet

De waarnemers zullen worden gewezen op de risico's van deelname, zoals de mogelijkheid om betrokken te raken bij geweld of de mogelijkheid als getuige te worden opgeroepen in een strafzaak. Vlak voordat wapencontroles beginnen, krijgen de waarnemers te horen waar ze moeten zijn.

Politiebonden tegen proef

Vorige week lieten vier politiebonden weten dat ze willen dat de proef met de waarnemers van tafel gaat. Ze spraken van wantrouwen richting de Amsterdamse politie en sloten acties niet uit als burgemeester Halsema geen gehoor zou geven aan hun oproep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Altijd uit de rij gepikt en klagen heeft geen zin: 'Blij met advies ombudsman'

"Politiemensen voelen zich door de politieke angst voor etnisch profileren onrecht aangedaan", stelden ze toen in een verklaring. Halsema schrijft dat de vier bonden zijn uitgenodigd voor een gesprek 'om hun zorgen verder te bespreken'.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore