Weinig beperkingen

Tevredenheid over eerste schoolweek: 'Bijna business as usual'

27 augustus 2021 13:40

Voor de scholen in de regio noord zit de eerste week van het nieuwe schooljaar er al bijna op. Na een coronaschooljaar met veel thuisonderwijs zijn de schooldeuren nu volledig open. Voor veel scholen is de eerste week positief verlopen maar dit geldt lang niet voor iedereen.

Twee weken geleden maakten Rutte en De Jonge bekend dat leerlingen van de basisschool tot de universiteit weer van harte welkom waren om fysiek onderwijs te volgen. Voor velen komt dit als een opluchting, vorig schooljaar werd nog voornamelijk thuisonderwijs gegeven.  

Normaal onderwijs

"Het is haast business as usual. We zijn blij dat de kinderen weer naar school komen, het voelt bijna als normaal onderwijs", vertelt Tom van Veen, rector van Het Amsterdams Lyceum.

Zo krijgen leerlingen dit schooljaar weer fysiek onderwijs en hoeven ze alleen anderhalve meter afstand houden van docenten. Verder zijn mondkapjes nog steeds verplicht in de gangen en worden niet-gevaccineerde leerlingen gevraagd zich twee keer per week te testen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo ziet het komende schooljaar eruit: volle klassen, maar met beperkingen

Volgens Van Veen is die anderhalve meter afstand van docenten het enige dat afwijkt van het normale onderwijs. "Als docent ben je natuurlijk gewend om naar een tafeltje toe te lopen en persoonlijk aandacht te geven. Dat kan helaas nog niet."

Mondkapjes

Bij de Open Schoolgemeenschap in Bijlmer verloopt het soepel in de eerste week. "Alles gaat hier prima. Het enige waar leerlingen nog vaak op gewezen moeten worden, is het dragen van een mondkapje. Dat is een boosdoener voor pubers", vertelt schoolleider Maryse Knook.

Bij het Amsterdams Lyceum zijn de leerlingen het mondkapje wel gewend. "Wij hebben vorig schooljaar op eigen houtje al verplicht dat de leerlingen een mondkapje dragen. Het gaat in 99 procent van de gevallen goed", zegt Van Veen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dilemma na wéér een schooljaar vanuit huis: blijven zitten of toch overgaan?

Gevaccineerd

Alhoewel er voor de zomervakantie ook al versoepelingen waren op de middelbare scholen staan de leraren bij Het Amsterdams Lyceum nu toch met een ander gevoel voor de klas. "Al het personeel heeft de kans gekregen om volledig gevaccineerd te zijn. Dat geeft een gevoel van bescherming."

Sinds vorige week hoeven volledig gevaccineerde leerlingen en medewerkers ook niet meer in quarantaine als er een coronageval is in de klas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Online-onderwijs belangrijke reden om met studie te stoppen

Het is voor scholen niet te controleren of kinderen gevaccineerd zijn. Dat mag niet vanwege de privacy. "Het moet gebeuren op basis van goed vertrouwen. Als er sprake is van een besmetting in de klas sturen we een brief naar ouders en leerlingen. Wij gaan ervan uit dat mensen eigen verantwoordelijk nemen en thuis blijven als ze niet gevaccineerd zijn en in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon", zegt Knook van Open Schoolgemeenschap Bijlmer. 

Bekijk ook: Middelbare scholen weer open, maar drukte is wel even wennen

Deze week zijn de scholen in de regio noord weer begonnen

Ook op de basisschool is het schooljaar anders begonnen dan vorig jaar. Iedereen moet zich nog wel houden aan de basisregels, zoals handen wassen en thuisblijven bij klachten, maar leerlingen mogen naar school komen en hoeven geen afstand te houden van elkaar en de docenten. Mondkapjes zijn ook niet verplicht en kinderen mogen met verkoudheidsklachten gewoon naar school.

Niet bang dat het misgaat

Roelie Renzema, schooldirecteur van basisschool de Boeier, is niet bang dat het hierdoor snel misgaat. "We zijn goed begonnen dit jaar en hebben geen coronatoestanden. Hopelijk blijft dat zo."

Dat het onderwijs nu weer volledig fysiek is, is volgens haar erg belangrijk. "We zijn ontzettend opgelucht. Basisonderwijs gaat namelijk niet alleen om kennisoverdracht, maar kinderen hebben elkaar nodig om te leren. Met thuisonderwijs gaat dat niet."

Toch besmettingen

Niet op alle basisscholen is het nieuwe schooljaar vlekkeloos begonnen. Op een aantal plekken, hoeveel is niet bekend, is het toch misgegaan. Zo heeft Jenaplanschool De Tandem in Hoorn heeft door besmettingen in de eerste week 30 tot 40 kinderen naar huis moeten sturen.

Directeur Ids de Haan van De Tandem vindt dat jammer. "Onze bassischool haalt de kracht veel uit samenwerking en goede kennismakingsdagen. Dat kun je op je buik schrijven als de helft er niet is."

Vakantiekamp

De besmettingen hebben zich plaatsgevonden onder begeleiders van het Huttendorp in Hoorn, een georganiseerde vakantiekamp waar veel kinderen van De Tandem aan meededen. "De organisatie is heel zorgvuldig geweest, maar toch zijn er vijf  leiders besmet geraakt", zegt De Haan.

Dat het net in de eerste week van het schooljaar gebeurt, vindt De Haan jammer. "De kinderen stonden te trappelen om weer naar school te gaan. De hele situatie levert onrust en teleurstelling op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schoolkamp wordt afgeraden, zomerkamp mag wel: 'Niet het afscheid dat hoort'

Toch houdt De Haan goede hoop: "We gaan maandag gewoon weer fris en fruitig opnieuw beginnen en dan hopen we dat het goed gaat."

Corona acceptatie

 Paula Hoonhout, directrice van basisschool Wereldwijs, houdt er rekening mee dat dit soort situaties vaker voor zullen komen. Op haar basisschool zijn er nog geen besmettingen maar ze merkt dat er anders tegen corona wordt aangekeken.

"Ik merk dat er acceptatie leeft dat corona erbij gaat horen. We gaan niet terug naar normaal en moeten ermee leren leven. Het is niet uit te sluiten dat we ooit wel weer met een klas in quarantaine moeten, maar dat begrijpt de ouder nu ook."

Vanaf maandag zullen de scholen in regio Midden de schooldeuren ook weer volledig openen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore