Corona en medaillerecord

Het waren Spelen van uitersten: 'We hebben geschiedenis geschreven'

08 augustus 2021 12:11 Aangepast: 08 augustus 2021 23:57
De baanwielrenners pakten goud, één van de tien Nederlandse gouden plakken. Beeld © ANP

Het waren twee weken van enorme uitersten. De Olympische Spelen zijn afgelopen en voor de Nederlandse ploeg sportief gezien een doorslaand succes. We wonnen maar liefst 36 medailles en veroverden daarmee een zevende plek op de medaillespiegel. Een record. Maar er was ook ellende. "Ik heb veel verdriet gehad om de coronagevallen", zegt chef de mission Pieter van den Hoogenband in een gesprek met RTL Nieuws.

Eerst maar eens over de sport. Een zevende plek dus op de medaillespiegel. Na de Britten tweede van Europa, boven grootmachten als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. De eerste medaille was voor de boogschieters Gabi Bayardo en Steve Wijler, de laatste vandaag voor baanwielrenster Kirsten Wild. Beiden brons. De eerste gouden medaille ging naar de dubbelvier roeiers, de laatste gisteren naar Sifan Hassan op de tien kilometer atletiek. 

Het is iets wat heel Nederland heeft gezien. "Ik heb begrepen dat er flink is meegeleefd", zegt Van den Hoogenband. "Het streven is om herinneringen te maken. We hebben geschiedenis geschreven. Onze ploeg heeft ook mijn kinderen geïnspireerd. Die willen nu op boogschieten en atletiek."

Alles komt samen

Nederland is in de breedte zeer succesvol. Eruit springen het roeien (1 keer goud, 2 zilver, 2 brons), baanwielrennen (3 goud, 1 zilver en 2 brons) en atletiek (2 goud, 3 zilver, en 3 brons). Volgens Van den Hoogenband is er niet een eenduidige verklaring voor het succes. "Het is natuurlijk iets waar we al jaren mee bezig zijn. Het is niet iets van nu, maar het komt nu wel allemaal samen."

'Geen toevalstreffers'

De chef de mission roemt het uitstekende topsportklimaat in ons land, met Papendal als een van de mooiste complexen voor topsporters ter wereld.

Of het nog beter kan in Parijs over drie jaar? "Waarom niet", zegt Van den Hoogenband. "Ik hou van bescheidenheid, maar dit zijn echt geen toevalstreffers. Ik denk zeker dat we die lijn kunnen vasthouden of doortrekken."

Rampzalig begin door corona

Van den Hoogenband neemt meerdere keren het woord trots of superlatieven daarvan in de mond. "Ik ben een gelukkige chef", zegt hij. Toch begonnen de Spelen rampzalig voor hem, maar vooral voor vier sporters en drie begeleiders. De eerste dagen was er vrijwel dagelijks een coronageval, op één na hadden ze allemaal op dezelfde vlucht gezeten naar Tokio.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bedankt, aan al die sporters die alles gaven

Het begon met skateboarder Candy Jacobs. "Ik heb er heel veel verdriet van gehad", zegt Van den Hoogenband. “Dat zij niet de kans kreeg om te excelleren, deed me heel veel pijn. Ik zat op een bankje en had bijna de tranen in de ogen." 

Of hij fouten heeft gemaakt? Hadden de sporters wel moeten vliegen tussen 'gewone' passagiers en niet getest vliegtuigpersoneel? "Dat weet ik niet. We gaan dat heel goed evalueren", zegt Van den Hoogenband, "want dit mag nooit meer gebeuren."

Bekijk ook: Eerste coronageval Candy verlaat quarantainehotel

Skateboardster Jacobs eindelijk uit quarantaine: 'Ik ben echt kapot'

De chef de mission is wel tevreden over hoe hij gehandeld heeft nadat de coronagevallen waren opgedoken. "Ik heb gedaan wat we konden om voor hen te zorgen. We hebben de mensen in dat verschrikkelijke hotel zo goed mogelijk proberen te helpen. Maar je kunt het niet goed doen. Ze hebben dit niet verdiend." De maatregelen voor de andere sporters werden aangescherpt om nog meer besmettingen te voorkomen. "We kregen daarvoor zelfs complimenten van het IOC."

De communicatie naar buiten toe hield wel wat te wensen over, geeft hij toe. "Die persconferentie was niet mijn beste. Ik had duidelijker moeten zijn over wat de gevolgen waren voor de sporters." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strenger regime Nederlandse sporters in Tokio: geen lounge en trainingszaal meer

Van den Hoogenband benadrukt dat dit helaas ook de verhalen zijn van deze Olympische Spelen. "Ik heb het er hele fases best moeilijk mee gehad. Dat mag je best weten. Ik vind dat de sporters er heel goed mee om zijn gegaan. Ze hebben de focus gehouden en hebben toch deze topprestatie neergezet. Dat is knap. Het maakt me heel trots."

Niek Kimmann de mooiste

En om het positief te beëindigen, wat was de mooiste medaille voor Van den Hoogenband? "Poeh, moeilijk, maar denk toch die van Niek Kimmann. "Dat hij met zijn blessure goud won. Vooral de manier waarop hij omging met die botsing met een official, vond ik geweldig. Hij ging niet meteen vloeken, maar eerst kijken hoe het met die man was. Zo mooi."

Of Van den Hoogenband doorgaat tot Parijs, weet hij nog niet. "Daar ga ik eens even goed over nadenken. Ik heb vier kinderen die hun pappa erg hebben gemist. Ik wil het ook met hen bespreken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore