Tokio

Frustratie over Russisch succes op Spelen: 'Verliezen van team dat hier niet zou mogen zijn'

31 juli 2021 17:58 Aangepast: 01 augustus 2021 04:52
Het ziet er uit als Rusland, maar dat is het officieel niet. Schermsters van het ROC vieren hun gouden medaille. Beeld © ANP

Officieel is Rusland er niet eens bij in Tokio. Het land is immers nog steeds geschorst wegens dopingschandalen. Maar intussen winnen de Russische sporters de ene na de andere gouden medaille. En dat zorgt voor veel ergernis bij de andere sporters. "We verliezen van een team dat hier niet zou moeten zijn."

Dat team telt meer dan 300 Russische sporters, die samen tientallen disciplines beheersen. Gewoon in de nationale kleuren blauw, rood en wit. Maar officieel vertegenwoordigen ze niet Rusland als land. Ze doen mee als lid van ROC, het Russisch Olympisch Comité.

Officieel zijn de sporters daardoor neutraal. Als ze winnen klinkt niet het Russische volkslied, maar muziek van componist Tsjaikovsky. En gaat er een Olympische vlag met vlammen omhoog, niet de Russische driekleur.

Het ROC is met meer dan 300 sporters in Tokio. Het ROC is met meer dan 300 sporters in Tokio.

En winnen, dat doen ze. In het medailleklassement staat ROC vierde met inmiddels elf gouden, vijftien zilveren en dertien bronzen plakken. Dat steekt bij andere sporters. "Het geeft een slecht gevoel dat een team dat hier niet zou mogen zijn wegloopt met de zilveren medaille", schreef de Amerikaanse roeister Megan Kalmoe deze week op Twitter, na het Russische succes in de race van de twee zonder.

De schorsing van Rusland

De schorsing van Rusland is terug te voeren op de winterspelen in eigen land, die van Sotsji in 2014. Achteraf bleek namelijk dat de Russische overheid daar actief had meegewerkt aan een dopingprogramma voor de eigen sporters. Het werd door de geheime dienst aangestuurd.

Als straf mocht Rusland vanaf eind 2015 als land niet meer meedoen aan grote internationale sporttoernooien, zoals onder meer de Olympische Spelen. In 2019 kwam daar nog een schandaal overheen. Toen bleek dat allerlei bewijzen en veel positieve tests van sporters uit het Russische dopinglaboratorium waren verdwenen.

Het anti-dopingagentschap Wada schorste Rusland voor nog eens vier jaar. Maar na beroep door de Russen werd die straf gehalveerd door het CAS, het internationaal sporttribunaal. Dat betekent dat na december 2022 Rusland er weer bij is op grote toernooien. En dan mag ook het Russische volkslied weer klinken.

Ook de Amerikaanse zwemmer Ryan Murphy liet zijn frustraties de vrije loop, nadat hij als olympisch kampioen nu twee keer achter een Rus eindigde en genoegen moest nemen met zilver (200 meter rugslag) en brons (100 meter rugslag). Hij vroeg zich openlijk af of er niet sprake was van dopinggebruik. Juist de reden waarom Rusland er officieel niet bij mag zijn.

'Niet schoon'

"Het is mentaal erg zwaar voor me om te horen dat ik in een race zwem die waarschijnlijk niet schoon is", zei Murphy gisteren. Ook de Britse winnaar van het brons, Luke Greenbank, sprak zijn zorgen over dopinggebruik uit. Murphy zei later dat hij niemand specifiek wilde beschuldigen en sprak over dopinggebruik in het algemeen.

De Russische winnaar van het goud op de 200 meter rugslag, Jevgeni Rylov, ontkent het gebruik van verboden middelen. "Ik sta voor een schone sport. Ik word getest en vul alle formulieren in. Ik heb hier mijn hele leven aan gewijd."

Na de 200 meter rugslag de suggestie van dopinggebruik. Zilver voor de Amerikaan Murphy, goud voor de Rus Rylov. Brons voor de Brit Greenback. Na de 200 meter rugslag de suggestie van dopinggebruik. Zilver voor de Amerikaan Murphy, goud voor de Rus Rylov. Brons voor de Brit Greenback.

Rusland pikt de beschuldigingen niet. In een stevige verklaring zegt het ROC dat hun land slachtoffer is van 'Engelstalige propaganda', die wordt verspreid door atleten die niet tegen hun verlies kunnen. "Ja, we zijn hier op de Olympische Spelen. Of iemand dat nou leuk vindt of niet. En je moet tegen je verlies kunnen. Niet iedereen kan dat", schrijft het ROC.

Russische trots

Alle tegenstand en kritiek sterkt de Russen in hun trots, vertelt correspondent Eva Hartog. "Veel Russen zeggen dat er niet zo tekeer zou worden gegaan tegen hen als Rusland geen ijzersterk sportland was.

Hartog legt uit dat de Russen zichzelf zien als underdogs. "Als ze winnen zijn ze dus waanzinnig trots. Zoals bij de Russisch turnsters die tegen alle verwachting in de VS van de troon hebben gestoten."

Alle kritiek komt voor de Russen niet onverwacht. "Halverwege juli stuurde het ROC al een handleiding naar alle atleten met hoe te antwoorden op wat ze noemen provocerende vragen. Ze kregen het advies om te zeggen dat ze nooit hebben deelgenomen aan dopingschema’s", zegt Hartog.

Op de kleding van de sporters geen RUS maar ROC. Op de kleding van de sporters geen RUS maar ROC.

Volgens onze correspondent is Rusland wel klaar met de schorsing. "De Russen vinden dat ze intussen wel genoeg zijn gestraft. Atleten mogen namelijk voor de derde keer niet voor hun land kunnen uitkomen."

Russische atleten klagen dat ze onder een vergrootglas liggen, zegt Hartog. "En ze worden meer getest dan welk ander land ook. Zelfs schone sporters worden nu weggezet als valsspelers. Dit vinden ze oneerlijk en beledigend. Bovendien geloven ze dat veel meer landen zich schuldig maken aan dopingpraktijken, maar dat juist de Russen er uit worden gepikt. Ze vinden het dus Russofobie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore