Vrienden voor altijd

Het goud van Niek is ook van Jelle: 'Wie zou winnen, maakte niet uit'

31 juli 2021 05:18 Aangepast: 31 juli 2021 12:43
Niek en Jelle in gesprek na afloop Beeld © RTL Nieuws

Niek Kimmann en Jelle van Gorkom zijn tot in de eeuwigheid met elkaar verbonden. BMX'ers, vrienden en dat beruchte ongeluk. Sinds gisteren hebben ze allebei een olympische medaille. Dankzij elkaar.

Jelle pakte in Rio zilver, Niek was gisteren de beste van allemaal. Voor zichzelf, maar ook zeker voor Jelle. Hij was erbij op 11 januari 2018 toen Jelle over een ketting onderaan de startheuvel in Papendal viel. Hij werd wekenlang kunstmatig in coma gehouden. "Ik heb me schuldig gevoeld", zei Niek erover. "Had ik nog maar een keer gekeken."

Jelle terug in de maatschappij

Inmiddels loopt Jelle weer, maar anders. Jelle praat weer, maar anders. Eigenlijk is alles anders sinds dat moment. Ook hun vriendschap is anders. Misschien wel hechter dan ooit. Maar het belangrijkste: Jelle van Gorkom draait weer mee in de maatschappij, en dat is een fantastisch gegeven op zich.

Gisteren juichte hij de hele NOS-studio bij elkaar na het goud van zijn vriend. Hij was als kenner te gast in Hilversum bij het BMX'en, en na afloop sprak hij via RTL Nieuws met Niek. Die werd verrast met het belletje. Dat ging zo:

Het goud van Niek is het mooiste wat er had kunnen gebeuren na die ellende van 2018. Is het verhaal dan nu rond? Dat kan niet, zei Niek al. Omdat Jelle niet meer kan fietsen. Maar een fantastisch moment is het voor hen allebei.

'Staan huilen als een baby'

Een dag na de wedstrijd zal het besef zijn ingedaald: Niek Kimmann is olympisch kampioen BMX. Gisteren was dat besef er nog niet. Toen zei hij dit voor de camera: "Ik kwam over de finish en toen dacht ik: heb ik nu goud? Ik keek om me heen, en zag alle gezichten van de mensen waar ik mee samenwerk en toen wist ik het. Ik heb op het podium net staan huilen als een baby."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niek knokte voor goud, Jelle voor zijn leven: 'Ik heb me schuldig gevoeld'

Goud. Echt, zijn naam stond bovenaan de lijst met deelnemers. En dat terwijl het gisteren helemaal niet zo geweldig ging met de Nederlanders op de BMX-baan. Dat zag ook Jelle: "Er was een soort van grafstemming in de studio, iedereen reed eigenlijk teleurstellend."

Dit zei Niek net na afloop van de race:

Niek zag ook: "Alles met wielen bracht deze Spelen ongeluk voor Nederland, al won Annemiek goud. Er komt nog mooie sport aan, dus wie weet wat we nog gaan zien."

Eén ding is zeker, dat goud van Niek zit in de zak. Het is van hem, maar ook van Jelle.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore