Stoppen op het hoogtepunt

Björn Kuipers stopt als scheidsrechter: 'Mooier dan dit wordt het niet'

29 juli 2021 11:44 Aangepast: 29 juli 2021 13:48
Björn Kuipers in actie tijdens de kwartfinale op het EK tussen Tsjechië en Denemarken. Beeld © EPA

Scheidsrechter Björn Kuipers stopt als scheidsrechter. De 48-jarige arbiter zal voor het laatst fluiten op 7 augustus, wanneer PSV tegen Ajax speelt in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Kuipers floot de afgelopen EK-finale tussen Engeland en Italië. Hij was met afstand de oudste arbiter op het toernooi. Het was voor het eerst in de historie dat een Nederlandse scheidsrechter een eindronde leidde.

Nagedacht op vakantie

"Een punt achter mijn carrière zetten, werd een komma", verklaart Kuipers op de website van de KNVB.

"Ik kreeg na de EK-finale zoveel positieve reacties en waardering uit de hele wereld, dat ik toch begon te twijfelen. Bovendien speelde mee dat ik nog fit ben en er veel plezier in heb. Ik heb daarom besloten om er tijdens mijn vakantie eens rustig over na te denken."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kassa rinkelt voor supermarktmiljonair Kuipers dankzij fluiten finale 

Op vakantie hakte de 48-jarige scheidsrechter de knoop door: hij stopt. "Ik kwam daar tot het besef dat ik overal ben geweest en alles heb meegemaakt. Mooier dan dit wordt het niet meer. Er is geen beter moment om te stoppen."

'Harstikke fit'

Kuipers is op twee WK’s actief geweest en floot deze zomer zijn derde EK. Hij floot ook de finale van de Champions League in 2014 en twee keer de finale van de Europa League (2013 en 2018). In 2019 legde hij uit hoe zo'n arbitrageteam dan te werk gaat:

Kuipers, met afstand de oudste arbiter op het vorige EK, gaf voorafgaand aan het EK óók in de pers al aan dat hij nog niet wist of hij door zou gaan met fluiten. "Ik zie het wel, ik voel me nog hartstikke fit", zei hij toen voor het toernooi. 

"Ik laat mijn beslissing met name van gevoel afhangen. Hoe gaat het thuis, hoe ontpopt het EK zich, welke koers gaan we varen? Daar maak ik nu nog geen keuze in. Na het EK ga ik rustig op vakantie en dan kijken welke keuzes en mogelijkheden er liggen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore