Nog een paar dagen

Situatie quarantainehotel nog altijd niet best: 'Ik doe alles voor een zuchtje wind'

28 juli 2021 14:29
Candy kijkt uit het raam van haar hotelkamer.

"Ik doe alles voor een beetje buitenlucht, begrijp me niet verkeerd, maar het is nog steeds schrijnend." De situatie in het quarantainehotel waar skateboardster Candy Jacobs zit is een paar procent verbeterd. Ze mag nu vijftien minuten per dag voor een open raam staan. Maar blij wordt ze er nog altijd niet van.

"We mogen nu met alle Nederlandse sporters die hier zitten een kwartier in een kamer staan waar het raam openstaat. En ik krijg een beetje fruit." Het zijn kleine verbeteringen die er zijn gekomen nadat TeamNL het hogerop had gezocht, en ook de Nederlandse ambassadeur in Japan had aangesproken om de situatie in het hotel aan te kaarten.

In staking

Maar Candy was daarvoor zelf al in actie gekomen. Iedere ochtend moeten de mensen die positief hebben getest hun kamer uit om onder andere hun temperatuur te laten opmeten. Ook moeten ze elke dag een test doen. Ze besloot om beneden te blijven zitten, en pas weer naar boven te gaan als er een raam open zou kunnen. "Ik doe hier nu alles voor een zuchtje wind."

De persoon die Candy in de gaten moest houden, kreeg het warm. De persoon die Candy in de gaten moest houden, kreeg het warm.

Eerst zat ze zelf drie uur beneden in het hotel, later sloten de andere leden van TeamNL aan. "In totaal heb ik daar zeven uur gezeten."

Dat zuchtje wind kreeg ze, maar dus slechts vijftien minuten per dag, en gedeeld met anderen. "Later begreep ik pas dat er een persconferentie was over de omstandigheden in het hotel."

'Niet helder wat er zou gebeuren'

Ze denkt niet dat TeamNL meer zou kunnen doen dan wat er nu gebeurt. Maar vooraf was het ook niet helder wat er zou gebeuren als je positief zou testen, zegt ze. "Daar had ik zelf ook niet bij stilgestaan, want je gaat er niet vanuit dat het jou overkomt."

Naar buiten gaan is duidelijk niet de bedoeling. Naar buiten gaan is duidelijk niet de bedoeling.

Candy werd als eerste van de Nederlandse sporters positief getest. Eerst had ze geen symptomen, maar later werd ze wel echt ziek. "Het begon met niets meer proeven en ruiken. Later werd ik supersnel moe. Ik heb ook nog geprobeerd te trainen. Misschien was dat niet zo slim."

Amper iets gegeten

Ze vertelt dat ze amper een hap door haar keel kreeg. "Ik heb in vijf dagen tijd misschien een half hapje rijst en een appel gegeten. Nu gaat het wel weer iets beter."

Duidelijke instructies bij het halen van het eten. Duidelijke instructies bij het halen van het eten.

Nog altijd test ze positief, maar toch lijkt het erop dat ze in de komende dagen een keer het hotel mag verlaten. "Daar heb je hier geen negatieve test voor nodig. Als het goed is, ben ik dan niet meer besmettelijk."

Hoe het allemaal zal verlopen als ze uit het hotel mag, weet ze nu ook nog niet. "Ik was de eerste die positief getest werd. Ik mag het allemaal uit gaan vinden."

Candy op haar hotelkamer. Candy op haar hotelkamer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore