Vier sporters

TeamNL woedend over leefomstandigheden positief geteste sporters

27 juli 2021 08:43 Aangepast: 27 juli 2021 15:51
Pieter van den Hoogenband en Maurits Hendriks bij de persconferentie Beeld © ANP

TeamNL heeft in Tokio op hoog niveau hulp gezocht omdat de leefomstandigheden van positief geteste sporters ver onder de maat zijn. Dat zegt technisch directeur Maurits Hendriks van NOC NSF. "We hebben dagen gewacht op antwoorden."

De sporters in quarantaine zijn heel ongelukkig met de omstandigheden, zei Hendriks. "Ze mogen niet naar buiten, er zijn problemen met het eten, dat is nogal Japans georiënteerd. En zo is er nog meer. "Het is totaal onacceptabel waar onze mensen terecht zijn gekomen."

'Amerika is ook hard geraakt'

De Nederlandse ambassadeur in Japan is nu gevraagd zijn contacten aan te spreken om de situatie te verbeteren. "Het is wel gelukt om voor de sporters toegang te verkrijgen tot onze teampsycholoog. Dat was eerst ook onmogelijk, terwijl zij het soms echt moeilijk hebben. Ook dat is wat ons betreft echt onacceptabel. We proberen ook voeding te regelen op locatie. En in het geval van roeier Finn Florijn hebben we gezorgd voor attributen voor krachttraining."

Florijn maakte voor RTL Nieuws een video over zijn quarantainehotel. Hij krijgt robotachtige opdrachten vanuit zijn plafond, zoals deze beelden laten zien:

Hendriks heeft later vandaag nog een meeting met topmensen bij het IOC. "Dat doen we samen met Amerika. Ook een land dat hard is geraakt door corona."

'Onder de indruk hoe ze ermee omgaan'

Er waren in de persconferentie ook bemoedigende woorden van Pieter van den Hoogenband, chef de mission, en ook van Hendriks. "Het is ongelooflijk hoe onze sporters hiermee omgaan. Eyes on the prize. Ik heb er echt vertrouwen in dat ze ontzettend goed gaan presteren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strenger regime Nederlandse sporters in Tokio: geen lounge en trainingszaal meer

Vooral de roeibond krijgt het zwaar te verduren in Tokio. Er waren drie besmettingen in die ploeg, en daarom mogen zij bij de roeibaan nu geen gebruik maken van de algemene faciliteiten. Dan moet je denken aan de eetzaal, de wc en de trainingscentra. "Ik ben onder de indruk hoe goed ze daarmee omgaan", zei Maurits Hendriks.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse roeiers geweerd uit eetzaal en wc bij roeibaan: 'Andere landen reageren op ons'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore